2016-12-14 4806 浏览
住大埔的朋友知我钟意食Fish and Chips,知道旧墟直街开左一间小店后,便邀约我一试。店外远处已经见到啤酒杯加鱼的Logo,好得意。店内格调很Chill,墙上有款款推介。食炸鱼的地方又点可以无啤酒呢?手工啤酒的Menu长长,随意点了一款。甘甘的好refreshing。啤酒杯是特配的,又有鱼仔Logo,颇具玩味。除左炸鱼,仲有炸虾等等,拼盘好有弹性,都系一百数松dd。炸鱼一份有三件,大大件长长的。炸粉薄薄的,唔太厚唔痴牙。表面脆脆的唔油腻。薯角亦香脆,新鲜炸起。酱汁可以自选,而我最钟意就系蜜糖芥末,甜甜地又有少少辣。炸鱼皮同样出色,香脆爽口。店员介绍左一款小食,叫「豆茸」。个人觉得味道有点古怪,但朋友就食得停唔到口。芝士扭纹粉系另一款惊喜食品。讲都唔信,十分简单的配搭,满满芝士铺满扭纹粉表面,焗到热一热,就系甘简单。但效果又出奇地好食,我谂芝士同热度都系key point。呢款简单小食,全晚竟然比我地encore左两次。静静的小酒吧,啤酒、炸鱼、薯条,会另人忘记烦恼,享受当下。饮饱食醉,每人都系三百有找,或者这是新界旧区的独有福气?

店外远处已经见到啤酒杯加鱼的Logo,好得意。
店内格调很Chill,墙上有款款推介。
除左炸鱼,仲有炸虾等等,拼盘好有弹性,都系一百数松dd。
炸鱼皮同样出色,香脆爽口。

• 炸鱼