2018-08-08 641 浏览
個天咁光既?天光喇?好很醉。見到紙巾印住 M1,查詢下原來 Fish & Beer 係 under M1 喎,完全不知道。飲開繼續飲,只要飲不要停,Second stop ﹗對手工啤完全不認識,都係讓美女調酒師推介吧。Yet Chin,甘味特濃,有著出色的花香餘韻。酒精濃度最高的手工啤,已好巧醉,再飲更醉,升仙飄飄然。外賣到街吧慢慢嘆 ﹗食得鹿鳴居太多,轉轉口味食西洋菜都好。剛才嘆完盒油雞髀四寶飯做早餐都係唔多夠飽,依家係時候嘆個午餐補補倉咯。餐牌有心思地印上釀製啤酒過程,有趣。細閱菜牌,發現新增多款菜色,梗係要試試去 ﹗酒吧菜牌主要為煎炸食物,正常不過。食過翻尋味,一次生兩次熟,添食添食。邊飲酒、邊玩啤牌、邊掟鏢、邊等外賣速遞,耐心等候 30 分鐘終於開飯喇﹗蟹餅,手起刀落,一刀切到底原來係腍劈劈多士底喎。蟹蓉、忌廉、芝士、煙肉、流心蛋、火箭菜,擘大口連乾身多士底一啖咬去,味道撞埋非常清新開胃,有著酸甜咸辛香,雖然完全感受不到蟹味,但美味食得過。炸薯角,微暖腍腍的,內外軟軟的,薯仔甜甜帶著鹽味,合格的。美式辣肉腸炒飯跟炸雞及炸蝦,炸雞被鬆化脆醬包著十分香口熱辣辣,雞肉嫩滑多汁夠水潤,

美式辣肉腸炒飯跟炸雞及炸蝦,炸雞被鬆化脆醬包著十分香口熱辣辣,雞肉嫩滑多汁夠水潤,醃味濃濃可口美味,以料之外有質素。炸蝦啤漿厚厚脆卜卜,食不出有啤酒味道,蝦有鮮,爽但不彈。什麼炒飯來的啊?Risotto 嗎?調味極濃重口味,強勁茄膏味,濃到混濁,勁濕勁黏,太多汁咯。飯粒有咬口而微脆,辣肉腸片夾雜其中。

炸魚手指,香草味道突濃,粗麵包過厚咯,魚味已被淹沒,沾上他他醬或茄汁好食多了 ﹗脆脆外殼,結實魚肉,酸酸甜甜的醬汁,過關。

啤漿炸廣島蠔跟薯條,滾熱辣大大隻的炸蠔非常滿意,喜出望外 ﹗外脆內嫩,熱騰騰一咬出煙。啤漿好似有層膜保護一樣,沒有啤香沒有啤甜㳉沒有啤澀,微脆鬆化抱著鮮蠔肥美多汁,餘韻久久不散,濕潤甘香鮮甜不停交替,滿分好好食呢。

啤漿炸大西洋鱈魚跟薯條,不用睇菜牌,一眼就認得出不是龍脷、不是青衣、不是海斑,非常明顯係高檔鱈魚黎喎﹗真係開心都離唔切呀。急不及待立即伸手處理掉﹗

大大碌真材實料,狠狠地趙落去,新鮮出爐好燙啊 ﹗魚味濃厚深沉,散發海魚清香,無青味無腥味,感動得很。結實不散,滑滑彈彈,魚汁微滲,加上啤漿金黃鬆脆,連醬都可以慳返,非常好食。

Encore 第二籃大西洋鱈魚薯條,鱈魚燶燶的程深啡色,咸咸的難以入口,淋上大量茄汁中和一下,免強食完不要浪費。失敗之作,人有錯手,馬有失蹄,明白的。

啤漿炸洋蔥圈,洋蔥圈香脆,藏著裡面濕潤清甜洋蔥肉,必須要趁熱食,越凍越油啊 ﹗盒底發現裝滿油,炒碟菜食都有剩。

溫泉蛋卡邦尼意大利粉,可憐忘記走洋蔥,幸好不是太多。吉穿溫泉蛋讓蛋漿流出跟意粉混和,再慢慢張洋蔥全部挑走,起動﹗等了那麼久才送到,意粉估計是新鮮即煮的,要花上十分鐘啊。質地有咬口,嚥韌帶彈,搭載特濃蛋黃忌廉芝士汁夾著煙肉絲,各稱味道及香氣融合和諧,蠻不錯的。

卡邦尼汁太水汪汪希希的,應當剛剛黏付在每條意粉之上,薄薄的包得均勻。味道雖然非常濃厚,用上的芝士品種味道太像卡夫芝士,強烈而帶點酸,香氣不足,不喜歡,一試無妨。

啤酒蒜片辣椒煮青口,這道菜有驚喜喎 ﹗時間掌握得十分準確,肉質無變粉無變老無變韌,嫩滑有彈性,依然保存天然青口海鮮味道添,煮理出色有深度。沾上微辣蒜香辣汁更是醒胃惹味,整碟一人享用都不算過份。裝飾的多士就可有可無,有就可以飽肚一點。

香腸併盤,三款同樣肉汁豐富濕潤,但只有辣肉腸最合我口味,雖然都偏咸,不過已係最淡喇。脆皮腸食得過癮肉味強勁,波蘭腸好咸好滯腍劈劈。因為太咸配不了芥辣,配上茄汁酸酸甜甜舒服多了。

蜜餞雞中翼,金黃香脆的外皮,脆脆的包著嫩肉,銷住所有肉汁,水潤甜美損得津津有味。脆卜卜炸漿黏上少量蜜糖,如果能夠滾上大量蜜糖就更加開心啦。

墨魚汁海鮮意大利飯,非常港式的調配。意大利飯全熟嚥韌,味道中規中矩,有墨魚汁鮮甜味道,還有蝦仔、青口、洋蔥粒襯托著,無味爽蝦一定要跟飯一齊食。落汁太過多,濕淋淋不乾爽,賣相單調,還有半溶芝士一劈劈一篤篤係面度好核突。

炸海鮮併盤,炸鱈魚炸生蠔無得頂,拍爛手掌要添食添食呀!炸蠔頂呱呱,炸蝦小喇叭。又無手切薯?取消左炸薯角真陰功啊,我淨係食新鮮手切薯架乍。

安格斯芝士漢堡,忘記加蛋添,有流心蛋黃當然會更好味道啦。分甘同味一開六,一口漢堡啪入。無可掩飾的自家漢堡扒,有靈魂有生命,並不是老麥牡丹樓屍肉漢堡,死實硬崩崩陰沉無鮮味,諗起就極度討厭喇﹗

肉質鬆軟油潤,汁液奔騰,鮮味突出耀目,併埋蒜蓉芝士番茄沙律菜讓軟塾麵包夾著,那有不好吃的理由 ﹗我再混埋茄汁芥辣品嚐,真係如虎添翼,如沐春風啊﹗

炸蕃薯,眼望還以為普通炸薯條,有創意幾得意喎,第一次食。切得太碎太散,大條一點好感更好,味道更出。鬆軟的蕃薯肉天然甜甜的,少少脆少少腍間歇地出現,蠻不錯呢。
Yet Chin
安格斯芝士漢堡
安格斯芝士漢堡
炸蕃薯
2018-07-22
30 分钟 (外卖送餐)
  • 安格斯芝士漢堡
  • 啤酒蒜片辣椒煮青口
2018-08-03 281 浏览
每逢Happy Friday,就會諗下去邊好,又想食好野,又想坐得耐,唔會俾限時限制住,「酒吧」就係最佳之選。好多人聽到酒吧就會覺得環境好雜,污煙瘴氣。其實香港有好多好酒吧,大埔Beer & Fish係我推介之一,環境及氣氛好好,店員好友善有禮貌,店內有多款手工啤酒選擇,店員會耐心為客人講解,並為客人推介適合的手工啤酒除左啤酒,必食既就係招牌蟹餅,好味到唔識講,辣啤炸蝦好特別,外脆內軟,帶少許啤酒的甘甜味道,送酒一流。附送的魚皮小食好脆,不用一分鐘已吃光
2018-01-15 1259 浏览
得即高歌失即休,多愁多恨亦悠悠 。今朝有酒今朝醉,明日愁來明日愁。 身為Bourgeois Bohemian 當然要好好享受現有嘅時光,過着play hard work hard 的做人原則。Beer and Fish 我黎過1次便愛上了craft beer 即係手工啤酒。在說下去之前,我必須強調各位搞清楚 “to eat “與 “to taste”是兩碼子的事,卻很多人都會忽略。你可能會說:「洗唔洗咁講究要飲craft beer 丫。平時果啲啤酒咪一樣。」No No please, come on . It just taste different. Craft beer 起源於歐洲,以傳統手法釀製,主要用四大原料: wheat, hops and yeast (麥、啤酒花、酵母)。身為bobo嘅我一系唔飲,要飲當然點能夠馬虎。”What you eat is what you are.” 先用鼻聞一聞,讓啤酒香氣填滿嗅覺,再觀察其色澤,然後輕呷啤酒,讓啤酒徘徊在口腔內、分布在味蕾上,才感受啤酒的甜、苦、酸滋味,以及酒體的厚與薄。Lets do the fun part. Shot

Lets do the fun part. Shots, In traditional way!
Tequila

2018-01-02 830 浏览
剛入口時就是這個味道,有種濃濃的麥味,然後是甜甜的,還帶有點果香,之後才出現啤酒的香味,很有趣啊。這裡的薯條配芝士,芝士醬是真材實料,濃濃的芝士,沈浸在薯條裏,每條都是很厚,很有口感,能做到外脆內軟。這裡裝修環境可以,價錢優惠,大家可以來試下啊。
唔特別好酒,但勁中意黎呢間bar!!!!第一佢好有feel,勁岩同三正知己過黎聚第二佢啲野食好高質第三啲員工好友善先講野食,款式雖然唔多,但中曬我口味!而且好出色三個人,做完運動餓到飛起,叫咗一個蟹餅同埋一個牛油果藜麥沙律,竟然食唔曬~蟹餅:~$140勁香,吐司上面放左秘製蟹餅、芝士、流心蛋等等,入口夠濕,好好好好食。細細份但好快飽。牛油果沙律:~$88份量多,料新鮮,而且藜麥、牛油果、沙律菜分佈平均!!!去酒吧食到呢啲好健康(岩我)特飲1:香蕉MILKSHAKE ~$60好好飲!!!!蕉味重, 有MILKSHAKE應有的口感(有「厚度」), 唔會死甜! 正! 又係健康之選特飲2:士多啤梨MILKSHAKE ~$60覺得有點甜, 士多啤梨味冇咁自然, 而且有啲稀------------------------------由於太唔好酒, 我冇影朋友order既draught hahaha sor同埋唔太記得幾錢只知shisha 240一壺呢度嘅人唔會講嘢好大聲食水煙會被安排喺室外BAR台, 環境仍然有FEEL!!!!另外不得不提嘅係佢逢星期五有live Band, 正到一個點
唔特別好酒,但勁中意黎呢間bar!!!!
第一佢好有feel,勁岩同三正知己過黎聚
第二佢啲野食好高質
第三啲員工好友善

先講野食,款式雖然唔多,但中曬我口味!而且好出色

蟹餅:~$140

牛油果沙律:~$88

特飲1:香蕉MILKSHAKE ~$60

特飲2:士多啤梨MILKSHAKE ~$60
覺得有點甜, 士多啤梨味冇咁自然, 而且有啲稀

同埋唔太記得幾錢
只知shisha 240一壺

呢度嘅人唔會講嘢好大聲
食水煙會被安排喺室外BAR台, 環境仍然有FEEL!!!!
2017-11-01
  • 蟹餅
2017-10-17 991 浏览
自從去完英國旅行之後就非常掛住fish & chips 的味道,所以近近地屋企附近有間bar入面有得食就去試一試啦!😎😎由於是放工後時間去到,播住音樂的環境下感覺非常relax, 大家都是放工飲杯野吹吹水的輕鬆狀態!環境裝修得好有工業feel下走小菜是炸魚皮,其他酒吧比較小見!好有咸香的味道,但可能炸起一段時間不夠香脆!試了佢地兩隻啤酒,分別岩女仔飲的淡口味同友人的黑啤!入口麥味十分重,友人忍不住飲了兩杯!主角出場~fish and chips 用左啤酒脆漿,魚肉好滑不會過老,加上佢地的特式醬十分配合!以後又多個去happy hour 的好地方啦!

環境裝修得好有工業feel

試了佢地兩隻啤酒,分別岩女仔飲的淡口味
同友人的黑啤!

入口麥味十分重,友人忍不住飲了兩杯!
主角出場~fish and chips
用左啤酒脆漿,魚肉好滑不會過老,加上佢地的特式醬十分配合!
以後又多個去happy hour 的好地方啦!
2017-09-06 622 浏览
唔係成日去,同個混血兒朋友仔去過兩三次吃飯同飲酒,有曰自己放左工去飲杯野,當時五點幾六,只係去飲左兩杯野,但過左個幾星期再去個度的員工已經記得我上次去飲的酒,好窩心,間中會同個混血朋友仔去吃飯,相無影到😂😂男人老狗去吃野無謂影,但值得推介的係個焗飯(有點兒辣的,有炸蝦個個)同炸野都好好吃!全名唔記得,吃飯的次數唔多,同去親都係收工去攰到貼地,睇餐牌張相有feel就叫,今日打呢段野係因為今日ot左三個鐘收工去到吃個飯飲杯野,一入到去就好熱情咁打招呼同埋坐好之後就問我係咪飲上次飲個杯酒,同埋我唔小心整跌小小野店員立即比左紙還我清潔,值得一讚🤓👍🏻
2017-08-28 522 浏览
Nice pub in Tai Po. Just behind the Jockey club clinic and the temple. Never knew that we have this pub in our town. Many beers to chose from, local and from other countries. They're open in the afternoon till late. Nice place to hang out and have some cold beer.
2017-08-13 3026 浏览
2017.08.11 😊【香港•大埔】小女人 來喝一杯吧誰說在啤酒的世界就只有男人女士們也很喜歡來個happyfriday 👭在一週辛勞的工作後跟友人來個聚會享受一下這裡的環境很令人放鬆啤酒的種類亦很多在我們花多眼亂之際貼心的店員亦很樂意根據我們的喜好推介Celiswhite 5% Pic1&2-Left one如果你喜歡Hoegaarden 你一定會愛上🍺聽店員介紹此款啤酒原來就是Hoegaarden的原裝配方感覺上比較易入口 帶點蘋果淡香🍎很適合女士們Brewlanderlove - Wild IPA 6.5% Pic1-Right one如果前者是用少女來形容這款啤酒我會說它是輕熟女💃兩者比較Celis 是感覺上清爽一點 顏色較淡而Brewlander 聞落帶著少許花香 顏色較深入口既帶點熱情果的味 又略帶點甘苦🌸所以我會形容它就好似有少少歷練又不失童真的小女人會讓人想一試再試Sursdalarmead 5.3% Pic2- Right one當我們意猶未盡時發現小店另外還有一個優惠 只要like n follow fb就會送上這杯蜂蜜酒🍯Mead 的口感正如剛才提及由於是用蜂
2017.08.11 😊

Mon-Sun: 1600-0200

2017-08-12
啤漿炸魚
2017-03-26 1216 浏览
大埔真係開咗好多新野食上星期想飲酒就去試吓呢間飲啤酒食吓炸魚呢間鋪頭之前都係酒吧啲枱都好似冇轉過所以啲椅都係好高唔算坐得好舒服佢黑板寫晒有乜嘢生啤呢樣野真係幾方便我同男朋友都有選擇困難症所以就叫左呢個侍應仲會每一杯都介紹而且講得非常仔細,值得一讚飲到咁上下就叫個招牌炸魚薯條薯條係厚切,好有質感黑啤炸魚冇話好厚粉而且魚肉夠厚,所以炸完都冇話好老依然夠魚味而且juicy之後再叫過炸雞配炸蝦呢個就失色一啲始終大埔三多炸雞實在出色佢個炸雞就唔夠脆,亦都唔夠香蝦亦都唔係好新鮮又細隻黎beer and fish都係叫返依兩樣好
大埔真係開咗好多新野食

呢樣野真係幾方便
我同男朋友都有選擇困難症
所以就叫左呢個
侍應仲會每一杯都介紹
而且講得非常仔細,值得一讚
飲到咁上下就叫個招牌炸魚薯條
薯條係厚切,好有質感
黑啤炸魚冇話好厚粉
而且魚肉夠厚,所以炸完都冇話好老
依然夠魚味而且juicy
之後再叫過炸雞配炸蝦
呢個就失色一啲
始終大埔三多炸雞實在出色
佢個炸雞就唔夠脆,亦都唔夠香
蝦亦都唔係好新鮮又細隻

黎beer and fish
都係叫返依兩樣好
2017-01-18 1605 浏览
朋友極力推薦這家手工啤自己其實對酒沒什麼認識(其實是不太能喝LOL)靚靚BAR TENDER很有耐性地介紹不同的酒類給我們,最後推薦我喝這杯SANTA GOZE,說是熱情果還是石榴芒果之類的我忘了反正喝下去很香果味,香甜易入口,但又不會完全蓋過啤酒香,不會苦,所以真的很適合我哈哈朋友對酒比較有要求,選了Hitachino Nest Amber Ale (忘了拍照)我也試喝了一點,味道十分特別之前在荷蘭旅行時,去過HEINEKEN 啤酒廠,當時就了解到釀造啤酒會加入一種叫HOPS的植物(中文應該就是啤酒花?)當時就嚐過未加HOPS前的「啤酒」(其實就是麥汁)是什麼味道的朋友點的這杯啤酒,剛入口時就是這個味道--未加HOPS時那種濃濃的麥味然後就是甜甜的,甚至不知為何有點果香,之後才出現啤酒的香味,很是有趣建議大家可以試試,不過BAR TENDER提醒過我們,這裡提供的啤酒換得很快的要試就趕快了啊另外點了個薯條配CHEESE DIP真的超超超好吃!!我以為芝士醬是扮芝士的白汁(畢竟中過不少伏)但是!!這裡的芝士醬是真材實料,濃濃的芝士啊,芝士控表示已經瘋了(薯條後面就是剛剛說的HITACH
朋友極力推薦這家手工啤

自己其實對酒沒什麼認識(其實是不太能喝LOL)

靚靚BAR TENDER很有耐性地介紹不同的酒類給我們,

反正喝下去很香果味,香甜易入口,但又不會完全蓋過啤酒香,

不會苦,所以真的很適合我哈哈

我也試喝了一點,味道十分特別

釀造啤酒會加入一種叫HOPS的植物(中文應該就是啤酒花?)

要試就趕快了啊

另外點了個薯條配CHEESE DIP

(薯條後面就是剛剛說的HITACHINO 啤酒啦,原來有拍到呢)

很喜歡這裡的薯條,可能是手切的原因,每條都很厚,很有口感,能做到外脆內軟

而且很!入!味!

配上香濃芝士醬真的不得了
快來為它起個標題--「邪惡/拉絲/芝士/.....」
絕對有理由相信

這個薯條會令我回頭
2016-12-14 4806 浏览
住大埔的朋友知我鍾意食Fish and Chips,知道舊墟直街開左一間小店後,便邀約我一試。店外遠處已經見到啤酒杯加魚的Logo,好得意。店內格調很Chill,牆上有款款推介。食炸魚的地方又點可以無啤酒呢?手工啤酒的Menu長長,隨意點了一款。甘甘的好refreshing。啤酒杯是特配的,又有魚仔Logo,頗具玩味。除左炸魚,仲有炸蝦等等,拼盤好有彈性,都係一百數鬆dd。炸魚一份有三件,大大件長長的。炸粉薄薄的,唔太厚唔痴牙。表面脆脆的唔油膩。薯角亦香脆,新鮮炸起。醬汁可以自選,而我最鍾意就係蜜糖芥末,甜甜地又有少少辣。炸魚皮同樣出色,香脆爽口。店員介紹左一款小食,叫「豆茸」。個人覺得味道有點古怪,但朋友就食得停唔到口。芝士扭紋粉係另一款驚喜食品。講都唔信,十分簡單的配搭,滿滿芝士鋪滿扭紋粉表面,焗到熱一熱,就係甘簡單。但效果又出奇地好食,我諗芝士同熱度都係key point。呢款簡單小食,全晚竟然比我地encore左兩次。靜靜的小酒吧,啤酒、炸魚、薯條,會另人忘記煩惱,享受當下。飲飽食醉,每人都係三百有找,或者這是新界舊區的獨有福氣?

店外遠處已經見到啤酒杯加魚的Logo,好得意。
店內格調很Chill,牆上有款款推介。
除左炸魚,仲有炸蝦等等,拼盤好有彈性,都係一百數鬆dd。
炸魚皮同樣出色,香脆爽口。

• 炸魚
2016-12-06 1387 浏览
難得有新界既朋友就當然約番係新界飲野 輕鬆下裝修好靚 舖頭細細 但都坐得舒服既6個人叫左6杯手工啤有d味道好有趣係一個好好既體驗杯杯都唔同顏色 好吸睛野食就普普通通喇下次我會食飽再黎呢度傾計飲野
難得有新界既朋友

杯杯都唔同顏色 好吸睛
野食就普普通通喇
下次我會食飽再黎呢度傾計飲野

2016-11-25
$150 (宵夜)
2016-11-19 1380 浏览
同朋友難得入大埔見到呢間好chill既餐廳~~叫左好多炸野配啤酒!太多炸野會熱氣 所以仲試左呢個crab cake  :Crab Cegg & Gravy $138 full size ($78 half) 烤得好香既麵包🍞上面有crab cake蟹餅再加準備切開就流心既poached egg🍳 晨早流流起身見到呢個即刻好想食流心蛋😆呢個一上檯就最好即刻切開食,如果唔係麵包好快就吸晒個沙律醬🤔 再切埋個蛋黃 所有野食落就會太濕😫 但個蟹餅本身味道都唔差架 而且炸到好香口😍 配沙律醬煙肉粒番茄粒🍅 咁樣既配搭好邪惡啊!
同朋友難得入大埔見到呢間好chill既餐廳~~

叫左好多炸野配啤酒!

太多炸野會熱氣 所以仲試左呢個crab cake

2016-11-13 986 浏览
食物同服務很好👍🏻我同太太、呀仔去,服務員自動比小朋友餐具。雖然只係食lunch , 但食物都有水凖。可以一試,下次同埋一班朋友黎啤啤佢先得。可能早去(下午4點幾)人不算太多。
食物同服務很好👍🏻
我同太太、呀仔去,服務員自動比小朋友餐具。
雖然只係食lunch , 但食物都有水凖。
可以一試,下次同埋一班朋友黎啤啤佢先得。
可能早去(下午4點幾)人不算太多。