2020-11-20
今次嚟到大埔揾食.食嘅唔系排晒队嘅烧卖, 而系卤味.依间店嚟火车站都几远嫁, 系大埔墟站同太和站中间.之前睇YouTube有介绍过依间店, 咁啱我同朋友又要去大埔, 所以就去咗依度买外卖喇.个套餐有好多嘢拣, 例如卤肉、卤水猪手、卤水鸭 & 卤水牛展.我见卤水狮头鹅系招牌菜, 就叫咗一份, 仲加咗HK$10转鹅片拼豆腐.饭面方面可以拣白饭/白粥, 加HK$2可以转手工汤面/鲜鹅油捞面.我就加咗钱要捞面.最后仲有三款小碟拣: 糖脆炒花生鱼仔/ 爽脆腌萝卜/ 家乡甜酸菜.其实三款我都唔食嘅. 不过都拣咗腌萝卜, 谂住俾朋友试下.个鹅片真系好好食.佢唔会有阵鹅膻味. 份量都唔算少, 食落啖啖肉咁.卤水豆腐都好入味, 而且唔会好咸.不过因为我买完外卖差唔多一个钟先食, 所以个捞面出现咗少少问题.个变得好干同好硬, 一饼嘢咁, 分唔开, 有D难进食.我建议叫外卖都系趁热食好D, 或者叫汤面.下次都系嚟堂食啦.
食嘅唔系排晒队嘅烧卖, 而系卤味.
依间店嚟火车站都几远嫁, 系大埔墟站同太和站中间.
我就加咗钱要捞面.
其实三款我都唔食嘅.
不过都拣咗腌萝卜, 谂住俾朋友试下.
招牌卤水狮头鹅 拼 豆腐+鲜鹅油捞面 (卤水汁)
招牌卤水狮头鹅 拼 豆腐
鲜鹅油捞面 (卤水汁)
个鹅片真系好好食.
佢唔会有阵鹅膻味.
份量都唔算少, 食落啖啖肉咁.
卤水豆腐都好入味, 而且唔会好咸.
个变得好干同好硬, 一饼嘢咁, 分唔开, 有D难进食.
我建议叫外卖都系趁热食好D, 或者叫汤面.
下次都系嚟堂食啦.