2024-10-22
系附近返工,由十二味仲系楼下小店开始帮衬。几年间佢搬铺,可惜贵咗又细份咗,重要换左班姐姐态度极差,特别系收银+带位个个女仔,黑口黑面亦完全冇谂住要解决入座问题。几个月前一行5人,3位同事先去拎位,去到被告知繁忙时间齐人先准入。都理解佢地生意好,但一眼望入去,几张枱都系1个人霸紧4-6个位。我哋忍唔住问门口收银「点解有啲人又入得?」,亦尝试同佢讲我地可以坐一张4人枱就够,但门口姐姐扮听唔到,完全无打算再理会我地。而之后有再帮衬过,又变成唔洗齐人都入得。今日再次一行9人,4位同事先去攞位。当时入面共有一张6人卡位,两张4人枱,但两张4枱中间有一枱食客用餐中。门口姐姐只offer我地分开坐,我地尝试同佢沟通,希望可以先坐四人枱,等中间张枱食完再坐返埋一齐,姐姐听完就行开唔理我地…再次入内尝试沟通,睇下可唔可以问下中间张枱愿唔愿意移过一枱,姐姐只系机械性重复「繁忙时间齐人先可以入」「繁忙时间用餐时间系90分钟」,然后再次行开。生意好少一两张枱既客都唔觉。但带位同事完全唔helpful,全程黑口黑面唔想理,同同事决定咗以后都唔会要去!
而之后有再帮衬过,又变成唔洗齐人都入得。