2024-01-24
今日同friend一齐约食饭拣中咗呢间喺长沙湾开嘅酸菜鱼舖头,我地食夜晚7点半,当日虽然满座,但都唔需要等太耐,铺入面唔算好大,都算干净整洁,服务员效率都几快。我地三个人,前菜拣左一份凉拌海蜇,主菜拣左一份2-4份既鲈鱼酸菜鱼,额外加配料黄喉同鸭血,另外再叫左份胡椒猪肚鸡煲。凉拌海蜇28蚊,份量都差唔多,味道都正常,够爽脆2-4人份既鲈鱼酸菜鱼,好大份,味道同大陆食既差唔多,不过鱼片比较细片,容易碎,鱼片都够滑,无骨,黄喉份量比较少,食落都好脆口,鸭血正正常常,汤底酸酸辣辣,好开胃🤤,三个人食好满足。胡椒猪肚鸡煲,汤底胡椒味够,又够热,饮落暖笠笠,以一人餐既份量黎讲差唔多,猪肚处理得干净,鸡有味,虽然唔算好滑,不过都推介冻冻地去试下。最后我地叫左两份红糖糍粑,一开始叫左一份,唔够喉,再叫多份,当然好食先会叫多一份🤣
凉拌海蜇28蚊,份量都差唔多,味道都正常,够爽脆