2018-03-10
位于商业大厦既1间正宗印度素咖哩餐厅,入门口见到有东南亚藉既厨师整既印度班戟。有2大排枱,宽阔环境,左右2边都有露天座位,选择坐出面free d。餐牌有超级多选择,每个category 都有至少8款味道。叫左特制萨拉维亚套餐($90),蔬菜咖哩($70),蔬菜班戟($65),乳酪芝士饺子($40)。套餐有1块印度麦饼,1块炸饼,1块米饼(白色),有碗饭,上面有一个小碟(侍应话系辣and酸),有10款酱料配搭,有选择困难既最岩拣尼个地道套餐,试哂所以印度香料。由钟方向顺时针起,依次既味道: 咖哩杂菜(唔辣,就咁食/配饭唔错,味道1st),乳酪(淡味,炸饼配乳酪,带出炸饼咸味),咖哩(重香料味),黄咖哩(有薯仔,就好似平时食既咖哩,不过甜甜地,味道2nd),辣咖哩(侍应讲明辣,比其他酱料辣,但接受到),乳酪(有d蔬菜(?)系入面,食落乳酪味浓过之前个款),其余既同之前差唔多,味道就重香料。第1次食,无从入手,侍应就话你钟意落咩料就加入饭到。酱料配饭and印度饼出奇好食,如果就咁食酱,怪怪地,不过乳酪就咁食,味道good。原来真正既食法系,将d饭倒落个大盘到,加入你钟意既酱,用手拌既,用手食
特制萨拉维亚套餐
特制萨拉维亚套餐
套餐有1块印度麦饼,1块炸饼,1块米饼(白色),有碗饭,上面有一个小碟(侍应话系辣and酸),有10款酱料配搭,有选择困难既最岩拣尼个地道套餐,试哂所以印度香料。由钟方向顺时针起,依次既味道: 咖哩杂菜(唔辣,就咁食/配饭唔错,味道1st),乳酪(淡味,炸饼配乳酪,带出炸饼咸味),咖哩(重香料味),黄咖哩(有薯仔,就好似平时食既咖哩,不过甜甜地,味道2nd),辣咖哩(侍应讲明辣,比其他酱料辣,但接受到),乳酪(有d蔬菜(?)系入面,食落乳酪味浓过之前个款),其余既同之前差唔多,味道就重香料。第1次食,无从入手,侍应就话你钟意落咩料就加入饭到。酱料配饭and印度饼出奇好食,如果就咁食酱,怪怪地,不过乳酪就咁食,味道good。原来真正既食法系,将d饭倒落个大盘到,加入你钟意既酱,用手拌既,用手食,正宗食法,我见到南亚藉食客既食法。
蔬菜咖哩
蔬菜咖哩入面有豆角,青豆,蘑菇,蛋(?我见到系好似蛋既物体),仲有其他蔬菜。尼款咖哩好好食,同平时食既唔同,唔辣,少少甜,虽然落左香料,但食落口唔会有一大阵味仲系口腔到。配饭一流。
蔬菜班戟
蔬菜班戟
蔬菜班戟系侍应推介,因为有太多款唔知拣咩好。size有10吋(?),好大块。有4款酱,黄芥末(?),椰蓉酱(?),咖哩x2。就咁试d酱,好难形容。不过加d班戟,又OK。有超多蔬菜系入面,班戟入面系白白地色,质感有d似平时既pancake,冇软既感觉,但好好食,好香,一定要叫。
印度酪奶饺子牛奶
印度酪奶饺子牛奶,我以为系饺子外型,入面有芝士,浸系乳酪入面。错哂,系长方形,用椰子做,乳酪,甜酱淋系面,好重椰子味,食落一d都唔甜腻,愈食愈好味甜。尼个甜品好惊喜。
总体,楼面至厨房都系南亚藉既侍应,好有feel,用英文沟通冇问题,仲会介绍食物。不过最好讲解下每款酱系咩就更好。环境服务一流,多人食会好d,试得多d,仲有breakfast(9点),lunch set添,good。