2023-10-04
好似好耐冇食中菜咁,今晚突然想食上海嘢,见呢间个名咁别致,所以佢就成为被选中嘅细路。上到嚟地方唔大,做劲多人食,好多都系一班人/一家人。我地得两个人就被安排喺路中间嘅一张临时台,老实说真系坐得唔舒服,有点逼,好似约埋一班朋友嚟会抵啲。佢呢度除左普通饮开嘅茶之外都有几款特别嘢,例如桂花乌龙,玫瑰荔枝。我地就拣左个玫瑰荔枝,嚟到先知系普洱底,但系玫瑰味好出,荔枝就系最后嘅后调,有淡淡果香,个茶系唔错。我地叫左半只片皮鸭,佢个阵就好架势,因为比起其他地嘅嘅片皮鸭佢多左啲配料,感觉食法新颖啲。例如多左哈密瓜同话梅蜜糖。乜都放啲嘅情况下令到个片皮鸭冇咁腻,同埋再清新啲,口感丰富啲。上海菜系必食炒鳝糊,我叫左个清炒鳝糊,不过多食都有啲腻,怪不得佢份量唔多。同埋一定要趁热食,如果唔系冻左会有小小腥。之后仲叫左个蟹粉扒豆苗,呢个都几好食,啲豆苗唔会太老。最后当然唔少得小笼包,呢度嘅小笼包都几饱肚。而且筷子功唔好嘅人都唔洗担心,因为个皮够韧,点夹都唔穿。两个人食,呢个份量系饱嘅,不过就真系要多人嚟先可以坐得舒服。
之后仲叫左个蟹粉扒豆苗,呢个都几好食,啲豆苗唔会太老。
最后当然唔少得小笼包,呢度嘅小笼包都几饱肚。
而且筷子功唔好嘅人都唔洗担心,因为个皮够韧,点夹都唔穿。