2018-03-08
今日照常收夜成10点几先返到屋企附近,屋企楼下仲开紧既食店为数不多,之前都来过几次,食物整体其实还好,难得腌尖男友都觉得ok 既。今日叫左:椒盐豆腐~上次食过觉得好正,皮薄入面嫩滑,一啖一粒,唔系间间都做到,有d个炸皮会好厚,所以我同男友都钟意食呢个😋烧蛏子+贵妃蚌(中辣)~两样都烧得刚好既,价钱实惠蛏子今日细只左,不过次次唔同贵妃蚌今日就几大只,而且鲜甜的⋯烧韭菜+鸡中翼(中辣)烧韭菜略嫌太多辣椒粉,不过无咩渣,👌🏻烧中翼就好香,鸡肉嫩芥末牛柳粒~我食左一粒,老实讲其实调味不错,肉粒唔鞋,望落色水深以为芥辣味唔出,原来都几有芥辣味,有攻鼻感,但芥辣味唔会太抢。但其实小妹不爱芥辣😅呢个𩠌其实系男友专属,开头以为唔攻鼻就试试,原来男友骗我😭平时我系一d芥辣都接受唔到。不过我都会好中立地介绍返味道其实ok,只是我唔钟意咁攻鼻既野🙈如图所见,系Ig cap返出黎,呢杯听店员叫桔仔,系热饮,酸甜顺喉,估唔到几好饮(当中有小插曲,话说点解我唔知杯野真名系咩,因为我本身系叫凉茶,饮左几啖,个人感觉怪怪,我唔敢话真系杯野真系有问题,个下我问店员呢杯咩凉茶?佢话系五花茶,我随即就话好似怪怪地🤔佢就即刻
今日叫左:
烧蛏子+贵妃蚌(中辣)~
两样都烧得刚好既,价钱实惠
蛏子今日细只左,不过次次唔同
贵妃蚌今日就几大只,而且鲜甜的⋯
烧韭菜+鸡中翼(中辣)
烧韭菜略嫌太多辣椒粉,不过无咩渣,👌🏻
烧中翼就好香,鸡肉嫩
(当中有小插曲,话说点解我唔知杯野真名系咩,因为我本身系叫凉茶,饮左几啖,个人感觉怪怪,我唔敢话真系杯野真系有问题,个下我问店员呢杯咩凉茶?佢话系五花茶,我随即就话好似怪怪地🤔佢就即刻话唔紧要,我整返杯桔仔比你饮。其实佢地都几忙,但都无话态度有咩问题,我个人系觉得接受既。不过估唔到我几钟意就真😳)