2024-04-05
坊间越黎越流行食鸡汤🐥🥣 今次见到个名叫痴胶鸡几得意就黎趁下热闹😂 用锅🍲黎上汤🥣同埋有火🔥兴住真系几有feel,有啲似打紧边炉🫕咁,而且唔洗担心食食下冻晒啲鸡汤🐥🥣会”鲸”晒👍🏻 啲汤🥣几浓郁醇厚,而啲鸡🐥鲜味嫩滑,几真材实料🤩 (5 😍 系满分,🤩系半分)招牌花胶鸡米线 🐥🍜 - $68 (好味指数:😍😍😍😍)嚟到紧系要试下个招牌啦😜 就叫左呢个原味既花胶鸡米线🐥🍜试下,首先用个锅🍲上几特别,好似有风味啲,又可以保温😂 啲鸡🐥系用左三黄鸡🐥,而且用左秘制贵妃鸡卤水浸过,鸡皮爽滑,有油香但唔油腻,鸡味浓郁之余,惹味香口,肉质嫩滑juicy,仲有几重骨胶原既爽滑冰岛鳕鱼胶tim~ 而个汤底系用左超过30斤既鸡肉🐥、猪骨🍖同埋鲨鱼软骨🦈以大火🔥熬3个半钟而成,所以比较鲜甜味,颜色系清澈既奶白色~ 啲米线🍜都挂晒汤,软腍滑溜~药膳黄酒花胶鸡米线 🍺🐥🍜 - $68 (好味指数:😍😍😍😍)除左招牌既原味之外,仲叫左药膳味试下,感觉唔错~ 个汤底🥣用左当归、红枣等多种滋补药材煮成,有浓郁既药材同黄酒香味,但又唔会话苦,系入口有啲回甘,衬起个鸡味🐥香甜浓厚~ 而个鸡🐥一样系用左三黄鸡🐥,鸡味🐥香
(5 😍 系满分,🤩系半分)
招牌花胶鸡米线
招牌花胶鸡米线 🐥🍜 - $68 (好味指数:😍😍😍😍)
药膳黄酒花胶鸡米线
除左招牌既原味之外,仲叫左药膳味试下,感觉唔错~ 个汤底🥣用左当归、红枣等多种滋补药材煮成,有浓郁既药材同黄酒香味,但又唔会话苦,系入口有啲回甘,衬起个鸡味🐥香甜浓厚~ 而个鸡🐥一样系用左三黄鸡🐥,鸡味🐥香浓,肉质细致嫩滑,鸡皮爽滑唔油腻,另外仲有啲虫草花同木耳,清新爽口,将啲汤🥣捞埋饭🍚一齐食,食完都觉得个人暖笠笠咁,补而不燥~
蟹肉忌廉薯饼 🔥🦀🥔🫓 - $38 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
另外仲加左个小食,个蟹饼🦀🫓里面系忌廉薯蓉黎,所以质感软滑creamy,有几清香既奶味🥛,表皮唔会好厚,香脆又唔会油腻,不过如果蟹味🦀浓啲就更加好~
好味指数:😍😍😍😍
推介指数:😍😍😍😍