2020-09-26
今日同朋友嚟到新蒲岗觅食,见到呢间舖头做紧优惠,午餐半价,而且又有下午茶,望落又似坐得几舒服,于是就入去试吓。呢度最出名嘅菜式就系叉烧,一场嚟到就梗系要试试佢。我哋叫咗一碗细肥叉煎蛋饭,虽然是下午茶,但系都几足料大碗。先讲煎蛋,的确煎得唔错,煎到边缘带啲焦脆,蛋黄保留了蛋汁。将蛋汁连埋葱油捞饭一齐食简直系一流嘅享受。跟住到重头戏嘅叉烧,肥叉肥瘦相间,口感一流,而且香味十足。唯一略嫌叉烧嘅叉烧汁唔够,其他都冇得挑剔。我哋另外叫咗佢嘅半价午餐嘅黑椒牛扒煎蛋饭,碟饭一上枱,我同朋友都吓亲,因为真系好大碟。煎蛋同上面讲过嘅一样,我唔再重复。牛扒方面, size都几大块,不过就略嫌用得太多松肉粉,冇晒牛肉味。饭嘅侧边有啲沙律菜做半碟,美观又好味。黑椒汁嘅表现就冇乜特别惊喜,唔够香浓。嘢饮方面,热奶茶够晒大杯,不过就略嫌唔够奶,茶味偏浓。另外我哋嗌左杯热华田,表现反而不错,味道够浓,够足料。整体而言,餐厅嘅食物质素都唔错,份量真系超级大份,趁佢而家做紧优惠,真系值得嚟试一试。