2022-09-08
今日同朋友约咗去大围饮茶,贪方便决定去最近火车站嘅新强记,估唔到平日中午人流都几乎爆满。坐低后即刻点返只乳鸽$48两个人share,一上枱就闻到烤香味,水准唔差,皮脆肉带汁软滑,点上喼汁更加惹味。荷香糯米鸡$28好鬼大件,配料好丰富,有鸡肉、冬菇、虾米、猪肉、咸蛋黄,味道啱啱好,唔会过咸,饱肚又好味。蜜汁叉烧肠$28$28有三条抵食,叉烧份量都唔会太单薄,味道不过不失。鲍汁鸡脚$48鸡脚炆得啱啱好,有些少赵口,配有好多花生,味道正宗,有浓郁嘅鲍汁味,正!金珠咸水角$25系我朋友每次饮茶必点嘅点心,佢话呢度嘅咸水角外皮脆同烟靭,食落咸甜咸甜,好味道,推荐!另外仲叫咗份姜汁鸡包仔$25,估唔到姜味几够浓,水准都不错。古法千层糕$25入口甜丝丝,充满咸蛋香味,糕质软绵,冇点错!😋坐咗个几钟,食咗咁多嘢,只系二百几蚊,朋友话真系抵食~见今晚晚饭仔女都唔系到,直接嗌多碗梅菜肉饼饭$28带返去今晚食,平靓正!
坐低后即刻点返只乳鸽$48
乳鸽
荷香糯米鸡$28
蜜汁叉烧肠$28
$28有三条抵食,叉烧份量都唔会太单薄,味道不过不失。
鲍汁鸡脚$48
金珠咸水角$25
古法千层糕$25
入口甜丝丝,充满咸蛋香味,糕质软绵,冇点错!😋