2021-06-16
🫖大围高质用心中菜🫖推介指数 ❤️❤️❤️❤️❤️同朋友讲起好耐无食过铁片灌汤饺、鹌鹑蛋烧卖、仁稔蒸排骨,愈讲就愈想食!上网揾原来大围小店有㗎,简直有种远在天边近在眼前嘅感觉。不过饮茶就要等放假日头先食到,咁不如去试下晚市先~去到积福街,门口有好多红灯笼🏮装饰。店内装修带点简约modern chinese,感觉舒适。枱同枱之间用上透明屏幕由顶到底作分隔,感觉卫生又开扬,值得一赞!Menu好精美,一本似画册系文字版,另一本食物相册。店员会主动建议菜式,上菜时更讲解食材。2个人叫咗3个𩠌同炒饭,饱到肚仔涨卜卜,仲有剩打包做第二日嘅lunch!🐥沙姜鲜鸡HKD228(半只)✨Menu上注明本地农场新鲜鸡,本地系指香港,而且鸡系无激素且无脂肪,食得安心又健康。✨离远已经闻到沙姜嘅香气,摆盘砌得精美,切得干净利落,旁边仲有鸡内脏,如鸡肝、鸡肾、鸡肠等~加分,好少有得食嘅部份呀,正!✨食落鸡皮鸡肉都好嫩滑,肉同皮中间如店员所讲无脂肪,仲有老土啲讲鸡有鸡味,大满足!#必食🦐香浓腐乳炒虾球伴西兰花HKD168✨虾酱炒虾球食得多,腐乳炒虾球第一次食,又好夹㖞。✨虾球好大粒,油泡制作后食落爽口弹牙。面层本地廖孖记腐
推介指数 ❤️❤️❤️❤️❤️
🐥沙姜鲜鸡HKD228(半只)
🦐香浓腐乳炒虾球伴西兰花HKD168
✨虾酱炒虾球食得多,腐乳炒虾球第一次食,又好夹㖞。
✨虾球好大粒,油泡制作后食落爽口弹牙。面层本地廖孖记腐乳,咸香刚好,配虾球都好夹。西兰花炒得够镬气,熟成度刚好,爽脆!
🍖柚蜜咸柠骨HKD158
✨外层酥脆内层juicy,酱汁以柚子蜜同咸柠制作,甜度适中之余带点咸柠味,好开胃!
🍚黑松露酱松子仁蛋炒饭HKD168
✨临上枱时已经闻到好香黑松露味,面层松子仁超多好大方,配料菜粒大细一样。炒饭粒粒分明之余,都均匀沾有黑松露,每啖食落口都有黑松露香气同蛋香。炒饭够镬气但底部无油光,足见师傅功架!#大爱
晚市奉送甜品同糖水,真材实料、诚意十足,真心好好食❣️
🥣红枣莲子百合雪莲子
✨真材实料,入面有红枣、莲子、百合同雪莲子,见到都清润❣️
✨外观糖水色泽金黄,新疆红枣好大粒,百合止咳化痰,莲子清心养胃安神补气,雪莲子降血压、保肝润肺养颜美容😍
✨食落清甜,而且有唔同层次嘅口感,红枣莲子百合软腍,雪莲子Q弹,好满足。
✨雪莲子又名雪莲果,产自青藏高原雪山一带,更有植物界燕窝之称,含有丰富蛋白质且有暖宫功效,预防色素沉淀,对女士来讲唔少好处。#大爱
🥥椰汁红豆糕
✨好耐无食过嘅怀旧甜品,店员闲谈间提及红豆部份加咗15年陈皮,真系要嗒真啲😍
✨切开既时候有弹性且唔松散,食落质地软滑,椰汁味香浓,红豆圆润,甜度适中,且带有旧陈皮嘅甘甜!#大满足
🫖六安茶
✨开茶选择有潽洱、铁观音、水仙、六安同白牡丹。未听过六安就决定试下。店员介绍六安以人手烘焙60小时而制成嘅红茶,祛湿解暑同帮助消化。
✨睇落茶色似普洱,饮落顺滑、好解渴,after taste回甘甜甜的。
▫️琥珀合桃
✨外观面层晶凝通透,食落合桃脆卜卜带有芝麻香、外层糖衣均匀且甜度适中,唔觉意就食哂。
整体上由主食、炒饭、甜品糖水、小食、甚至茶都睇到小店用心配搭食材,师博煮食技巧。店员态度亲切有礼,而且笑容满面。非常值得支持❣️
总结:-
食物❤️❤️❤️❤️❤️
环境❤️❤️❤️❤️❣️
服务❤️❤️❤️❤️❤️(店员反应超迅速)
🏠#大围小馆 (大围)
📍大围积福街92号地舖