2022-12-20 54 浏览
圣诞大餐🎄未谂到食咩?阿肥🦁同阿瘦🐰就有推介呢间喺大埔嘅西餐😋。睇得出呢间小店系菜式设计方面花咗唔少心思,而且摆盘都好精美,几适合打卡📸,绝对对得住佢嘅价钱😌,系值得大家支持嘅小店❣️🍅蕃茄汤 (主菜+$18 包汤同是日饮品)入口食到啖啖的蕃茄肉😝,但系蕃茄嘅酸味比较突出。阿肥🦁觉得几开胃😄,但阿瘦🐰就钟意比较creamy多啲嘅汤🤔。🍯 柠檬蜂蜜渍蕃茄 $42十分特别嘅前菜👍🏻👍🏻!入口完全冇咗蕃茄嘅草青味,取而代之嘅系蜂蜜嘅甜味☺️,好清甜!而且因为有柠檬🍋,所以唔会觉得好重口味,食落比较清新,柠檬味又唔会太酸。🦀蓝花蟹肉虾膏猫耳朵粉 $108意粉本身比较厚亦好有咬口,阿肥🦁阿瘦🐰都好钟意呢种口感😀。意粉汁就食到嘅虾膏味,加上少少芝士带嚟嘅咸香配搭好好,而且意粉好挂汁。而且厨师对于蟹肉🦀嘅份量都绝不吝啬。比起出边cafe同等价钱嘅意粉,呢款意粉嘅性价比真系好高😸!🍖慢煮加拿大保湿猪鞍 · 青苹果蓉 $228见到相就知猪鞍系重量级,劲厚切😎,入口feel到肉汁丰富,肉质嫩滑🤤。为咗平衡菜式,厨师加咗酸酸地嘅青苹果蓉🍏,所以食晒咁多嘅猪鞍都唔会觉得太漏太饱。跟餐仲有薯蓉🥔,有好香嘅牛油味,加

🍅蕃茄汤 (主菜+$18 包汤同是日饮品)

🍯 柠檬蜂蜜渍蕃茄 $42

🦀蓝花蟹肉虾膏猫耳朵粉 $108

🍖慢煮加拿大保湿猪鞍 · 青苹果蓉 $228
见到相就知猪鞍系重量级,劲厚切😎,入口feel到肉汁丰富,肉质嫩滑🤤。为咗平衡菜式,厨师加咗酸酸地嘅青苹果蓉🍏,所以食晒咁多嘅猪鞍都唔会觉得太漏太饱。跟餐仲有薯蓉🥔,有好香嘅牛油味,加上厨师特登令到薯蓉有一粒粒薯仔嘅口感,都几特别。

🍓莓之恋人 $98
份量超大,甜品本身亦有好多唔同部份😮,例如鸡蛋仔、士多啤梨、莓干、士多啤梨酱、脆片、雪糕等等,味道同口感都好丰富🥳。厨师话俾我哋知大部份嘅野都系自家制👩🏼‍🍳,包括鸡蛋仔嘅蛋酱同旁边嘅Mascarpone cheese酱🤩。 阿肥🦁阿瘦🐰就觉得鸡蛋仔都唔错,食到蛋香,入边亦做得好烟靭,如果表面可以再脆啲就好啦🤣!

🍓农场草莓乳酪明治牛奶 $46
十分适合打卡 📸 嘅饮品。饮落去唔会好似出边嘅奶昔咁有好假嘅士多啤梨味🍓,奶味比士多啤梨味重。

🥛紫薯明治牛奶 $42
唔会太甜,系冬天饮杯热辣辣嘅紫薯牛奶好暖胃🔥。紫薯味如果再浓啲就好啦!

💸人均消费:约$300

📍Polaris
太和大埔太和路15号太和中心9号舖

#foodie #food #香港美食 #cafe #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblog #hkig #hkigfood #吃货 #西式 #西餐 #沙田好去处 #大埔好去处 #太和好去处 #沙田美食 #大埔美食 #太和美食 #沙田 #大埔 #太和 #午餐推介 #晚餐推介 #意粉 #打卡cafe #打卡餐厅
2022-12-19