2023-08-17
去咗大埔帮个朋友庆祝生日,book咗呢间近太和嘅铁板烧,原来大埔都有好食嘅铁板烧㖞,我哋都嗌咗个8道菜嘅厨师发板套餐,每人688加一,再每人嗌咗杯啤酒啤啤佢 烟三文鱼沙律沙律菜好新鲜冇苦味,佢个泡泡好特别系黑醋味嘅沙律汁嚟,捞埋沙律菜同烟三文鱼食味道好有层次 前菜 乳酪Parma ham配菠萝平时唔会将呢几样嘢拼埋一齐食,原来食落又几夹 几清新㗎㖞 铁板海鲜两品我同朋友都各自拣咗唔同嘅海鲜,咁就可以share试到唔同嘢 蛏子用芦笋同菇一齐炒,食落弹牙又有鲜味,海鳗煎到好香皮又脆,又啖啖肉无骨 扇贝用黑松露汁煮好香,南非鲍鱼用蒜蓉煮,好嫩滑唔会韧,加埋蒜蓉食好惹味呀 铁板肉类我哋拣咗一个猪同一个鸡,鸡我觉得唔使点酱都已经好够味,猪我会点埋佢个蒜香牛油汁,食完扒之后食埋隔离𠮶个好似蘑菇嘅樱桃萝卜,可以解腻几清新 蛋炒饭炒到粒粒分明又好多蔬菜粒 最后食埋个甜品 吉士红豆可丽饼,红豆大大粒又唔会硬,好有蜜味,食完真系好满足呀 #foodie #大埔美食 #太和美食 #铁板烧 #打卡 #拍拖好去处 #hkig #hkfoodieblogger #hongkonger #foodblogger
烟三文鱼沙律
前菜 乳酪Parma ham配菠萝
平时唔会将呢几样嘢拼埋一齐食,原来食落又几夹 几清新㗎㖞
铁板海鲜两品
我同朋友都各自拣咗唔同嘅海鲜,咁就可以share试到唔同嘢
蛋炒饭炒到粒粒分明又好多蔬菜粒