2021-03-20
终于放𝙰𝚗𝚗𝚞𝚊𝚕(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)即刻约埋做咗差唔多𝟷𝟸年同学嘅同事一齐食好西!(依家又系同学🤣)▫️𝐿’𝐴𝑀𝑂𝑈𝑅系一间位于大埔太和嘅隐世分子料理同法式𝚏𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗菜🍷食物除咗精致外亦都玩味十足!另外值得一提,𝚜𝚝𝚊𝚏𝚏超级好人仲同我地介绍唔同嘅𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕❣️▫️🔻𝔸𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕫𝕖𝕣 ▪自家制蟹饼·柠檬忌廉汁▪️𝙷𝚘𝚖𝚎𝚖𝚊𝚍𝚎 𝙲𝚛𝚊𝚋 𝙲𝚊𝚔𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎🦀见到已经觉得好吸引😍金黄嘅蟹饼上面铺上份量都几多嘅鱼子酱,咸香感十足!食完之后好唔满足好想快𝙳再食下一道菜式🤣▪波特酒酿蜜瓜·巴马火腿▪️𝙿𝚊𝚛𝚖𝚊 𝙷𝚊𝚖 𝚊𝚗𝚍 𝙼𝚎𝚕𝚘𝚖 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙿𝚘𝚛𝚝 𝚆𝚒𝚗𝚎🍈一个𝚝𝚛𝚊𝚍𝚒𝚝𝚒𝚘𝚗𝚊𝚕嘅𝚊𝚙𝚙𝚎𝚝𝚒𝚣𝚎𝚛竟然造到卖相咁精致❤️哈蜜瓜好甜,另外切成一粒粒真系好贴心~🔻𝚂𝚘𝚞𝚙 𝚘𝚏 𝚝𝚑𝚎 𝙳𝚊𝚢▪️𝚙𝚞𝚖𝚙𝚔𝚒𝚗 𝚜𝚘𝚞𝚙呢个南瓜汤🎃应该系我饮过数一数二出色🤤好甜!好钟意佢有炸粟米做𝚝𝚘𝚙𝚙𝚒𝚗𝚐,令到浓汤多咗一层口感🤤🔻𝕄𝕒𝕚𝕟▪️海胆扁意粉 𝚂𝚎𝚊 𝚄𝚛𝚌𝚑𝚒𝚗 𝙻𝚒𝚗𝚐𝚞𝚒𝚗𝚎 ($𝟹𝟽𝟾)海胆都几新鲜,意粉偏湿润弹牙🍝食第一啖嘅时候已经食到西芹
▫️
▫️
🔻𝔸𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕫𝕖𝕣
▪自家制蟹饼·柠檬忌廉汁
▪波特酒酿蜜瓜·巴马火腿
🔻𝚂𝚘𝚞𝚙 𝚘𝚏 𝚝𝚑𝚎 𝙳𝚊𝚢
▪️𝚙𝚞𝚖𝚙𝚔𝚒𝚗 𝚜𝚘𝚞𝚙
🔻𝕄𝕒𝕚𝕟
海胆都几新鲜,意粉偏湿润弹牙🍝
食第一啖嘅时候已经食到西芹嘅味道🤣我就好西芹嘅~所以我觉得佢用西芹嚟做意粉嘅一部分都系一件好大胆嘅做法!虽然有西芹,但呢个配搭又出奇地𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑,仲越食越好食同埋唔会太济!
▪️威灵顿牛柳 𝙱𝚎𝚎𝚏 𝚆𝚎𝚕𝚕𝚒𝚗𝚐𝚝𝚘𝚗🐮 ($𝟻𝟸𝟶)
威灵顿牛柳嘅熟成度好靓,外面𝟽𝟶%,里面𝟻𝟶%✨
切开嘅时候唔会话一切就散开哂,可以一次过将蘑菇、𝙿𝚊𝚖𝚊 𝚑𝚊𝚖、酥皮同牛柳完美地放入口,味道好丰富,好有满足感🤤
不过我觉得𝙿𝚊𝚖𝚊 𝚑𝚊𝚖略为咸咗少少🤣
薯菜方面系紫薯蓉加甘荀,佢两条甘荀真系好抢镜,好可爱(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
🔻𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥
▪️𝙱𝚎𝚊𝚞𝚝𝚢 𝚊𝚗𝚍 𝚝𝚑𝚎 𝙱𝚎𝚊𝚜𝚝(+$𝟺𝟾)
视觉效果满足到了😝
呢个玫瑰花食落我觉得有𝙳似中式嘅绿豆饼,中间有个红豆馅,我都系第一次试类似嘅甜品,几特别!
▪️𝙵𝚛𝚎𝚜𝚑 𝚏𝚛𝚞𝚒𝚝 • 𝙸𝚌𝚎-𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 • 𝙰𝚕𝚖𝚘𝚗𝚍 • 𝙼𝚊𝚗𝚐𝚘
呢个就系雪糕加𝚖𝚊𝚌𝚊𝚛𝚘𝚘𝚗配芒果,粒柠檬味嘅𝚖𝚊𝚌𝚊𝚛𝚘𝚘𝚗做得几好,唔会太甜
🔻𝔻𝕣𝕚𝕟𝕜
▪️𝚁𝚘𝚜𝚎($𝟷𝟷𝟾)
呢杯𝚁𝚘𝚜𝚎又系玩咗分子料理嘅元素✨
有个大泡泡包住,爆咗之后就有𝙳烟飘出嚟~
呢杯𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕以荔枝味为主,酒味唔算浓烈,初尝𝚌𝚒𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕又想打个靓卡,呢杯推荐啊🥂
▪️𝚁𝚊𝚒𝚗𝚋𝚘𝚠($𝟷𝟷𝟾)
一嚟到嘅时候我同朋友即刻谂起某色只水果雪条🤣
酒味相对较𝚁𝚘𝚜𝚎浓,饮落有𝙳似𝚏𝚛𝚞𝚒𝚝 𝚙𝚞𝚗𝚌𝚑,朋友话呢杯真系好大杯,好抵饮😂