2016-01-25
家中长辈们未知咩原因,突然兴起来个家族大团年,一行43个大人加3个小朋友,简直嘈翻餐厅~~之前堂叔已经要求我提供自助餐餐厅,不过因为我最近都只食过两间,又非绝对可以再推介位置,所以堂叔亦无瘾地自己揾~~ 其实你问我,我完全唔知道太子酒店位处边度,只记得Marco Polo,所以一直都估计由City Super位置行前少少,原来G楼都可以入到~~烧猎,叉烧太韧,隔离有生滚粥,有6款配料可以俾你选择,有鱿鱼、猪皮、猪膶、鸡肉、鸡丝、鲍鱼片,每位客人每次可以选择3款配料,生滚粥尚算唔错,不过如果好浓味者,记得之后自己加盐自选前,需要将枱面牌号带同出去,点选配料之后,可以将配料同号码牌一齐转交厨师,完成后,待应会带到你面前~~有Parma Ham,不过7点后客人拎晒之后都无再加过,个篮长吉的冷盘海鲜绝对唔多,最贵有龙虾、长脚蟹,另外有加拿大翡翠螺、熟虾、面包蟹,龙虾一出基本上被秒杀,想食全只,建议可以长企冷盘位置等,如果唔系,就会好似我,每次都只系可以食龙虾钳长脚蟹唔错,基本上好味过皇家太平洋头盘更少,得6款,其他都兴趣缺缺,只系食烟三文鱼、两款火腿芝士焗蚝 - 全部蚝都好瘦、好细,基本上无乜
长脚蟹唔错,基本上好味过皇家太平洋
今晚亲戚们有coupon,最后折完每位大约$470,嗯……唔抵食
题外话/补充资料:
嗯……可能都系因为依家饮食业人手唔够关系,所以基本上好耐都无人会收碟,所以长期枱面都会keep住有两三只碟~