2020-01-30 1489 浏览
不经不觉新年就咁就完咯,同两个朋友约埋放工去食野,黎到长沙湾呢头系宇宙商场对面夹完公仔,行左两三步路就见到呢间平发潮州馆,咁我同朋友一行三个人就系咁易每人点碟𩠌,分别系韭菜猪红,菠萝生炒骨,椒盐鲜鱿,但又唔知点解黎到潮州舖又好想食蚝仔粥,就系咁又叫左碗蚝仔粥。环境不错,够宽阔,有五六张卡位,我地去果时系凌晨点几钟,d卡位都坐左一半。落完单后,上菜都好快,10-15分钟左右就上齐菜。先讲下个韭菜猪红,我个人觉得好入味,偏咸,可以点小小辣椒酱就更加好味,而猪红又唔会话轻轻一夹就散,都维持到一旧旧(之前系第二度食过d一黎到系散收收咁)。椒盐鲜鱿同生炒骨都正正常常,唔会话好细条。另外蚝仔粥方面我d朋友就话咸左d咁。(不过我就话,咁潮州菜不嬲都系偏咸架啦)整体黎讲,佢d𩠌菜其实都好大碟,价钱都系位于适中价钱,大部份价钱都系$68起,而相对出黎既份量,我足以觉得好扺食好够食。另外值得一赞既系,咁我同我朋友一段时间无见,食下野饮下野,倾下倾下都无睇时间,倾到接近3点钟左右先发现原来咁晏架喇,咁就准备走啦,同老板讲开几句后,先发现原来佢地系3点钟收舖,我地都觉得唔好意思,好似阻住左佢地收舖咁,系过程中
另外值得一赞既系,咁我同我朋友一段时间无见,食下野饮下野,倾下倾下都无睇时间,倾到接近3点钟左右先发现原来咁晏架喇,咁就准备走啦,同老板讲开几句后,先发现原来佢地系3点钟收舖,我地都觉得唔好意思,好似阻住左佢地收舖咁,系过程中,老板同伙记系无特别点走过黎收我地野,叫我地比定钱先,佢地系任由我地慢慢倾。(好过好多食肆,明明可能差半过钟先收舖,就好早咁叫你埋数,赶你地走咁,曾经试过某间餐厅熄紧一半场灯,仲要系甘岩我地坐正系个一半场到……)所以我对于老板既待客态度比满分佢。
时次消费$230 左右
三个人人均约$80

2020-01-30
$80 (宵夜)