2023-12-12
每次去行深水埗玩具街之前,我都会带埋阿B来呢间深水埗车仔面店,全因我个仔超钟意食店家的芝士饺呀~绝对系小朋友至爱 🔮韮菜猪肉饺 🔮芝士粟米饺 $42 (双拼)本身我就是一个饺子控,小店每款饺子都是亲手包的,馅料饱满,两边皮也煎得金黄香脆,阿B大爱的芝士粟米饺,满满的芝士热热的一啖咬落去,芝味浓郁又有拉丝效果,超甜的粟米粒加上香浓的芝士馅,阿B食到lam lam 脷呀~而韮菜猪肉饺,馅料爆多,又有韭菜浓香,咬下去爆馅又juicy,超推介~🔮自选三𩠌车仔面 $42有3𩠌,仲要大大碗,真心抵!以猪骨做汤底,简单的鲜咸味,我拣咗:白萝卜 + 牛腩+卤水鸡翼,白萝卜清甜又冇渣;卤水鸡翼入味又嫩滑,牛腩软腍搭两旧牛筋弹牙得来胶质满满 🔮生菜鱼肉 鲮鱼肉亲自调味再搅拌打成鱼肉浆,入口非常弹牙,略加一点胡椒粉和芝麻油来吊味,连埋清甜的鱼汤一齐食,十分鲜味~ 🔮韮菜猪红带有麻辣味的猪红,咬落滑溜又弹牙,猪红吸引哂麻辣汤的味道,超惹味呀~ 小店以家族式经营,由厨房到楼面全部都系自己屋企人,每次来都有一种地道住家的感觉,装修虽简单,但每道食物都很用心做,又好食,价钱经济,老板仲好nice,重要
🔮韮菜猪肉饺
🔮芝士粟米饺 $42 (双拼)
🔮自选三𩠌车仔面
🔮生菜鱼肉
🔮韮菜猪红
小店以家族式经营,由厨房到楼面全部都系自己屋企人,每次来都有一种地道住家的感觉,装修虽简单,但每道食物都很用心做,又好食,价钱经济,老板仲好nice,重要系我个小宝贝食过番寻味呀~