生日就到,朋友一早揾左呢间系湾仔分域码头⛵️好有特色既意大利🇮🇹餐厅,一行五人庆祝🎂预约既时候已经好期待,因为打极电话☎️都冇人听,要上佢官网约,就得返2030既时段🙏🏻呢间餐厅位置都算隔涉,系金钟站A出口海富中心行过去都要十零分钟,令到本身饥肠辘辘既我地更加期待🤣🤣餐厅系2楼,一开门已经见到一大班人等紧2030场次,门口有个大酒桶、一排用玻璃樽砌成既墙,可惜走廊位太窄,打唔到卡🥲等左20分钟左右,望见门口既人入晒,再黎啲walk-in客又入晒,反而book左枱既我地要三催四请,最后2050先安排到入座😓入座时,因为我地都有礼物🎁一袋二袋,所以我地想问侍应拎多张椅放物品,结果一位高大既外国侍应用手指住我地,数:one two three four five, 然后走左⋯态度果然如其他食评所讲,不怎么样⋯食物方面,餐厅选择唔多,salad, pizza, pasta, main course and dessert 每种类都系一版3-5款, 因为餐牌只要写意大利文,我地就询问侍应意见,但佢一句:never ask me for recommendations 我地听到都打左个突😓最后我地叫左
食物方面,餐厅选择唔多,salad, pizza, pasta, main course and dessert 每种类都系一版3-5款, 因为餐牌只要写意大利文,我地就询问侍应意见,但佢一句:never ask me for recommendations 我地听到都打左个突😓最后我地叫左黑松露鳀鱼沙律🥗水牛芝士蕃茄、辣肉肠pizza、2个意思、一条鱼🐟大部分菜式都偏咸,特别系个pizza, 我地都几失望,好油,辣肉肠芝士同皮分离,味道好咸😕水牛芝士又淡而无味,意粉🍝系我地一致认同最好味既,creamy、烟un 👍🏻其间侍应不断重复上错菜,4次⋯在不同侍应发生😔
最后甜品环节,我朋友订枱、入座前、落单时都提醒、要求餐厅帮手安排生日牌蜡烛,餐厅话无问题可以安排,但最后上既时候,无😐😐😐我地叫左甜品拼盘,侍应介绍既时候,有一件cake佢竟然都唔知系咩,如果客人食物敏感,咁点算?!
总括而言,本身前海军餐厅+意大利🇮🇹菜系一件好吸引人嘅事,见到好多客人都慕名而来,但系餐厅嘅服务质素大大影响客人嘅体验,令人却步😵四个字形容今次嘅生日饭:「失望而回」😪