2019-07-05
有次来到荃湾,听讲有间「拉面台风」好出名,好多人赞似地道日本拉面,就决定去试下啦。一去到,发现都真系几多人排,心谂: 咁热都咁多人肯等,依间应该真系好嘢嚟!排咗一阵,侍应见外面条龙都唔短,就递上点菜纸,叫大家一路排队一路拣定食咩先,都几好服务嘅。过咗阵之后,就坐咗入近门口嘅位置,望到墙上面有几抢眼嘅日本风壁画,又系开放式厨房,依个时候感觉都仲系唔错。我同朋友叫咗碗最普通嘅「鱼介拉面」同听落有点伏嘅「骨胶原捞面」,谂住一齐share食,睇下呢间拉面店系龙定凤。点知,由侍应放低碗拉面个刹那开始,我就觉得去错咗地方喇。首先入眼帘嘅就系干到柴一般的叉烧,系好大件,但即使块肉系浸系「鱼介拉面」啲汤到,都可以睇得出佢好干,无疑一定出事。一咬落去,果然无意外,真的干得很呢。嚼下嚼下,点解无咩味嘅? 明明义烧沾到望落几浓嘅汤汁,无可能无味架?呷一啖汤汁,又明白了,原来汤都无味。唔系淡味,系真正既无香无味。「骨胶原捞面」相对地就有咸味,但都系唔香。配料有大量叉烧,但都系又干又淡。总括而然,呢间系我地香港食过既日本拉面店之中,属于中下水准。而呢个价钱已经可以食到更好既拉面。