2022-04-16
睇左YouTuber的介绍,所以复活节第一日11:20am就已经来到天海排队。第一轮无法入座,所以就系附近行了一个钟等吃第二轮。YouTuber 叫晚上的omakase好似好好味,所以我地就叫omakase $300 lunch set。食完到而家晚上十二点依然久久未能释怀,所以决定写我人生第一篇食评跟大家分享。一入座服务员放了omakase 的先付和天妇罗汁在桌上。呢个appetizer(牙伯cancer)在餐牌上叫octopus wasabi, 一入口又喊又腥又臭,令人怀疑系咪真系前菜就咁食定用来点一阵来的天妇罗。(奉劝大家千祈唔好咁做因为点天妇罗食味道更加恐怖) 。呢间店无人扮日本人,全部都讲广东话的。然后师傅一人辛劳地炸哂全场嘅天妇罗,仲要炸埋外卖单。本以为我们点的omakase应该是逐件逐件上,即是等客人吃了一件才炸第二件才能每件入口仍然热辣辣又松化。但师傅原来是大锅炸几个人Omakase 的份量,炸完全部上碟。你食到一半,后面的天妇罗已经冻左无咁好食。食完非常后悔点了这个$300 omakase ,它跟普通$130-150 定食是没有分别,只是多了几件唔多好食的天妇罗。唔好
唔好食天妇罗包括:
1) 虾 - 肉质松散兼有少少梅,完全没有弹口的感觉
2) 沙甸鱼 - 非常腥。由于我从未吃过沙甸鱼天妇罗所以唔知道腥是否正常…
3) 鸡 - 以$35 单件价来说,吃jollibee会开心很多。呢件鸡系无肉汁兼无味。
其他天妇罗味道亦非常普通,无鲜味可言,令我不禁怀疑自己是否中了omicron 丧失味道,只吃到腥味。
总括而言,去金子半之助食个$98 丼饭,好食又好食过佢,平又平过佢(三分一价钱)。