餐厅: 傷心酸辣粉 (砵蘭街)
资讯:

2022-07-25 133 浏览
小妹一直好想试吓呢间店,但一直无咩机会食到🐒 呢排大热天时,没咩胃口,突然好想食d酸酸辣辣既食物🤩 碰巧谂起呢间酸辣食物,可以刺激味蕾,又可以醒胃😍 就决定去呢间食啦~小妹入到餐厅见到店内环境唔错,装修尚算用心,但最令我惊讶系「伤心酸辣粉」竟然有烤鱼、鸡煲放题等,仲免加一服务费,超抵食👍🏻但呢几日天气实在太热🌞 唔想食烤鱼、鸡煲等高温食物,等下次有机会再叫黎食🌝🐷🍜酥香脆猪腩套餐(伤心酸辣粉+脆猪腩+白桃🍑乌龙冷泡茶)小妹见到呢个set,$68包冷泡茶,梗系试下新产品🤗 呢个酥香脆猪腩估唔到好香脆,仲可以配甜酸酱/香辣粉;小妹择咗香辣粉,当食第1啖时,感觉微微带甜,同脆猪腩都几夹😚 配埋伤心酸辣粉一齐食的确唔错🥳至于白桃🍑乌龙冷泡茶,茶味清香,白桃味香浓,恰好中和翻食咁多小食嘅油腻感😌自选酸辣粉除咗基本酸辣粉外,呢间亦好似车仔面档有粉面供应🤪可以自选𩠌菜,汤底和唔同的粉面。汤底有麻辣,酸辣和泡椒汤底,粉面亦有薯粉,米线和宽面选择😍 小妹今次择3𩠌酸菜米线🍜 材料几丰富,配料亦有酸菜、葱花等,加埋云耳,鱼腐🐟几清新;而面类小妹择咗小宽面清汤😚 好少地方有得嗌小宽面,食落都唔错,几特别💕🧈

🐷🍜酥香脆猪腩套餐(伤心酸辣粉+脆猪腩+白桃🍑乌龙冷泡茶)

自选酸辣粉

🧈黄金芝士豆腐
呢个炸芝士豆腐的确好食🥰 每嚿豆腐煎得香口,且微脆✨又唔太油腻😋 芝士豆腐色泽金黄,非常软滑,轻咬一口,芝士慢慢渗出,香气朴朴,食落唔觉邪恶🤩

🐮夫妻肺片
牛展肉、牛肚切到一定厚度🐥 味道唔会只系留系牛肚表面,酸辣既味道带点麻香,的确几惹味🥴 上面仲有花生、青瓜丝、葱粒等~

🐮海蜇牛展
小妹好钟意食海蜇,而呢款海蜇带点微辣,口感爽脆👍🏻 洒咗芝麻上去,食落仲香口🙂 而牛展味道与夫妻肺片味道差唔多~

🥔走辣土豆丝
呢度既土豆丝唔会太淋,太硬,粗幼度适中,基于走辣关系,能够食到土豆丝本身既味道‼️

🍢黄金花枝丸
黄金花枝丸好弹牙又几大粒,外皮炸到金黄烟韧,热辣辣,配埋酸甜酱食,非常滋味😼 推荐!

小妹本身以为「伤心酸辣粉」净系提供酸辣粉同一啲麻辣小食🙈 点知今次去食,真系改变左对呢间餐厅🍴既认知,原来食物、饮品系咁多元化,仲有放题😲 餐厅装修虽然唔系华丽、打卡果种…但食物质素及性价比系唔错😎