2015-10-28 13896 浏览
今年嘅生日,猪仔特别为我送上惊喜 ~预早送咗一盘近期最火嘅小王子红玫瑰花上我公司 ,  暖男话玻璃易碎,正日带住行街太不便了!是日猪仔带我去睇套最火嘅戏《我的少女时代》,令人流泪嘅爱情故事~咁迟先揾番妳,就系为左呢个承诺 一些少少的承诺,很多男人也会随口说说,究竟有多少个男人真的去履行呢?!常常听到: 认真,便输了……那是爱情?还是一埸游戏?!是晚猪仔带我去食至爱嘅buffet ,本来book咗"海逸君绰",但我发觉今期嘅主题系泰国嘢唔啱口味,临时叫猪仔改去"香格里拉", 有心唔怕迟 , 好彩仲有位呢!传统式蛮有气派嘅酒店,水准一定唔差 !酒店大堂富丽堂皇,餐厅偌大舒适,人客多为中国及外籍人仕。甫坐低,贴心嘅侍应生便走来话可以攞得嘢食,因为buffet提早咗开始,随即又送上两个小巧铁盒回礼 , 用嚟走𠮶阵系糖果部任装软糖 㗎,正正系又食又拎啊 果然无拣错 ,真系好多嘢食 ,尤其系海鲜,特别正  : --阿拉斯加长脚蟹 : 有大大只箝,剪开蟹脚,肉厚鲜甜嫩滑,口感一流 !-波士顿龙虾 :  巧大只,有巧多美味嘅虾膏籽 ,肉质爽而鲜甜, 令人回味无穷 !
今年嘅生日,猪仔特别为我送上惊喜
~预早送咗一盘近期最火嘅小王子红玫瑰花上我公司
,  暖男话玻璃易碎,正日带住行街太不便了!

是晚猪仔带我去食至爱嘅buffet
, 好彩仲有位呢!
传统式蛮有气派嘅酒店,水准一定唔差
!酒店大堂富丽堂皇,餐厅偌大舒适,人客多为中国及外籍人仕。
, 用嚟走𠮶阵系糖果部任装软糖
㗎,正正系又食又拎啊
果然无拣错
,真系好多嘢食
,尤其系海鲜,特别正
: -
-阿拉斯加长脚蟹
: 有大大只箝,剪开蟹脚,肉厚鲜甜嫩滑,口感一流
阿拉斯加长脚蟹+波士顿龙虾
-波士顿龙虾
:  巧大只,有巧多美味嘅虾膏籽
,肉质爽而鲜甜, 令人回味无穷

-生蚝
: 师傅驻场即开,每人每次配给4只,相当大方
!生蚝肥嘟嘟,蚝质新鲜,味道略嫌过咸,海水味重!
生蚝
-虾、蓝青口、花蛤
: 花蛤,味鲜甜。蓝青口,鲜味滑溜。虾,爽口弹牙。
虾+蓝青口+花蛤
海鲜
我俩挂住丧食龙虾及长脚蟹
,猪仔更系食完一round又一round,完全毋视咗翡翠螺同濑尿虾嘅存在添
唯有等下次再来先食嘞!
餐厅除咗海鲜正
之外, 第一次见到有咁多卖相靓仔嘅寿司+刺身
噢: -
-火炙龙虾三文鱼卷
: 全埸最有特色嘅寿司,卖相吸睛
, 未食都已经流晒口水
,无可能唔试啰!面层以三文鱼、鳗鱼、芒果、牛油果、沙律酱等等包裹住,内里系龙虾天妇罗,口感层次丰富,yummy yummy
火炙龙虾三文鱼卷
其他寿司计有赤贝、鳗鱼、腐皮、墨鱼等等都新鲜,但旧寿司饭就腍实咗d
,一望件加州卷就可以想像到个口感了

刺身都有好几款,我俩独钟情三文鱼,相当新鲜肥美
,从来好少酒店buffet嘅三文鱼刺身可以媲美外面嘅寿司料理店㗎!
寿司+刺身
寿司
食到呢度,我第一次发现自己胃口细
, 点解咁快就比佢地ko我㗎
?!
Fighting!!Keep going……向熟食区出发
: -
-鹅肝多士
: 大件厚身,入口即溶
!多士巧酥脆呀!
鹅肝多士
-牛扒
: 见到猪仔攞咗碟牛扒,魔鬼诱惑
!戒牛肉嘅我,忍唔住
系猪仔碟扒度, 切咗一小块来试
,口感异常鲜嫩,简直无得输
牛扒
接住落嚟,啰咗碟大杂荟
,有我至爱嘅点心: 烧卖、牛肉球、饺子等,味道唔错!仲有巧多包点添!Pizza,巧薄脆!鸡肉串烧,香嫩好食!蒸鱼比较一般。咕噜肉,炸粉浆厚实。酱烧秋刀鱼,香口惹味!红烧肉,炆得入味!
熟食大杂荟
仲见到烧牛肋骨、猪脾肉、咖哩羊肉
, 巧想巧想食
,但要留肚食甜品㖞……唯有望梅止渴先
牛肋骨+烧猪脾肉+咖哩羊
转战甜品
 区嘞,款式多不胜数呢
猪仔得知生日有朱古力牌送
,特别于订位时向接线小姐要了一块。虽然我地迟落booking,但餐厅都会尽量安排畀我地呢

见到甜品区有两碟心太软㖞
, 即刻一人一碟,另加一件朱古力蛋糕,再加埋块朱古力牌,生日快乐
是也~
心太软+朱古力蛋糕
-心太软
: 唔知系米摊凉咗,外层过于松化,腍得济
!朱古力流心太少
!朱古力味算浓郁。至于件朱古力蛋糕,唔够松软,比较滞肚,朱古力味算浓厚。
-绿茶拿破仑
: 有层次,但层层酥皮腍得济
,又无绿茶味!
-芝麻蛋糕
: 味道淡口,无咩芝麻味

-马卡龙
: 甜耶耶
, 要狂灌水止甜!
仲有焦糖布甸、芝士饼、椰挞、奶冻等等,味道一般
,令人大失所望!
甜品
唯一可取嘅系H记雪糕
, 有12款味之多
, 肚子唔争气,我顶多食到4球味咋
H记雪糕
生果有西瓜、蜜瓜、菠萝、个装奇异果
等等,西瓜好快畀人ko
晒,唯有转攞菠萝,鲜甜好食!想食下奇异果,但肚仔say no

侍应生殷勤有礼,服务周到

今餐好满足好丰富
,多谢猪仔