2023-10-24 1170 浏览
朋友好中意食潮州菜,次次约佢食饭都话食潮州嘢,去大排档又系食卤水,蚝粥蚝饼呢啲。今次食呢间正潮楼系湾仔,主打潮州菜,厨师都系煮正宗嘅菜式。我地2个人7点左右到,好好彩,等左15分钟就有位。餐牌有各式各类嘅正宗美食,真系样样都想嗌。。。最后我地都系拣啲必食嘅名菜先。卤水鹅片(例)一份有2款鹅片,应该系鹅肉同鹅展。卤水完全唔咸,鹅肉亦唔会柴,好好食!意想不到系佢个垫底豆腐,又滑又入味!真系赞不绝口!煎韮菜粿平时果啲潮州粉粿我系无兴趣,不过呢个煎韮菜粿真系意想不到的好食,佢个外皮劲Q弹软糯,入面包住满满韮菜拎去煎,赞!普宁豆腐我系第一次食,类似炸豆腐,佢系切开三角形去炸,再加上普宁酱。虽然系炸,但唔觉得好油,连个碟都唔会有一层油。普宁酱系加左韮菜,沾住食都几特别。汕头煎蚝烙其实就即系蚝饼,佢个蚝饼用左劲多蚝仔,中间果个位全部都系蚝仔嚟咖,蚝仔好鲜味,仲要好厚咖,蛋酱好香,个边脆脆的,香口好食!食完一块又一块,正!肉碎蚝仔粥本身谂住叫例牌,个职员话例牌有8碗😂叫我地2个人嗌一碗就够。好彩佢提我地咋,一碗其实已经有3碗满咖啦。呢个蚝仔粥又系劲足料,入面仲有方鱼,好小见。朋友话咁样就系正宗!原本仲

卤水鹅片(例)

煎韮菜粿

普宁豆腐

汕头煎蚝烙

肉碎蚝仔粥

原本仲想嗌甜品,最后真系投降,食到劲饱!呢度坐得好舒服,不过如果唔想等真系要订位,真系劲多人食,大枱必须要订位,唔订系无得食,我地平日去都full场要等。

2023-10-19