2024-09-19
潮州仔又出去搵食,今晚和友人去咗灣仔謝斐道的「正潮樓」多人推介夠老派正宗,菜館除了一般滷水、涼菜、家常菜、潮式小炒、粉麵、這𥚃更有生醃、魚飯、鮑參翅肚、潮式棵、糖醋麵等多款潮式美食都有供應,選擇可謂豐儉由人😋▪️鵝肝 (半份) $ 128潮州滷水必食,鵝肝甘香粉嫩,入口即化,滷水味道剛剛剛好,就咁食或者配上滷水豆腐 ,在沾上潮式酸汁,真係人間美味▪️滷水鵝片(例) $ 168鵝片亦係好高水準,肉質軟淋肥瘦適中,而且好入味底部仲有豆腐,吸晒啲滷水汁味,一樣咁正▪️沙茶炒牛肉 $ 168潮州傳統家常菜,有點像港式的菜心炒牛肉,沙茶醬爆炒過嘅牛肉口感鮮嫩,味道充滿濃濃醬汁嘅甜香,淋上爆炒過的菜心,夠晒惹味,這道菜是白飯嘅最佳伴侶▪️煎韭菜粿 $ 58這個小食都唔係太多潮州菜館有得食,外皮煎得焦香軟糯,餡料是超級豐富的韭菜和豬肉餡,味道鹹香,食得辣嘅朋友可以沾上潮式辣椒醬,夠晒惹味▪️肉碎蠔仔粥 $ 70我嘅最愛,好鍾意蠔仔粥,蠔仔肉超多,粒粒非常飽滿,味道鮮香,配合煮得剛好既粥底,肉碎、芫荽、冬菜、最緊要加埋佢哋嘅胡椒粉,超級美味,暖胃又飽肚
▪️鵝肝 (半份) $ 128
▪️滷水鵝片(例) $ 168