2024-09-19 1662 浏览
潮州仔又出去搵食,今晚和友人去咗灣仔謝斐道的「正潮樓」多人推介夠老派正宗,菜館除了一般滷水、涼菜、家常菜、潮式小炒、粉麵、這𥚃更有生醃、魚飯、鮑參翅肚、潮式棵、糖醋麵等多款潮式美食都有供應,選擇可謂豐儉由人😋▪️鵝肝 (半份) $ 128潮州滷水必食,鵝肝甘香粉嫩,入口即化,滷水味道剛剛剛好,就咁食或者配上滷水豆腐 ,在沾上潮式酸汁,真係人間美味▪️滷水鵝片(例) $ 168鵝片亦係好高水準,肉質軟淋肥瘦適中,而且好入味底部仲有豆腐,吸晒啲滷水汁味,一樣咁正▪️沙茶炒牛肉 $ 168潮州傳統家常菜,有點像港式的菜心炒牛肉,沙茶醬爆炒過嘅牛肉口感鮮嫩,味道充滿濃濃醬汁嘅甜香,淋上爆炒過的菜心,夠晒惹味,這道菜是白飯嘅最佳伴侶▪️煎韭菜粿 $ 58這個小食都唔係太多潮州菜館有得食,外皮煎得焦香軟糯,餡料是超級豐富的韭菜和豬肉餡,味道鹹香,食得辣嘅朋友可以沾上潮式辣椒醬,夠晒惹味▪️肉碎蠔仔粥 $ 70我嘅最愛,好鍾意蠔仔粥,蠔仔肉超多,粒粒非常飽滿,味道鮮香,配合煮得剛好既粥底,肉碎、芫荽、冬菜、最緊要加埋佢哋嘅胡椒粉,超級美味,暖胃又飽肚

▪️鵝肝 (半份) $ 128

▪️滷水鵝片(例) $ 168

▪️沙茶炒牛肉 $ 168

▪️煎韭菜粿 $ 58

▪️肉碎蠔仔粥 $ 70
  • 沙茶炒牛肉
  • 滷水鵝片
2024-06-05 4323 浏览
晚上去了灣仔的正潮樓吃晚餐。 ☺餐廳長這樣 ☺menu長這樣 😋我點了脆皮九肚魚、豆醬焗嫩雞、香煎粟米烙配砂糖、鼠殼粿和清心丸綠豆爽。脆皮九肚魚以外脆內軟的九肚魚為主角,每一口都讓人感受到酥脆的口感和魚肉的鮮嫩。而且,這份菜的份量十分多!!豆醬焗嫩雞以豆醬為基底,將雞肉完美地融合在一起。每一口都帶來豐富的口感和濃郁的味道,非常適合搭配白飯一同享用。香煎粟米烙配砂糖粟米份量超多!! 粟米烙的外層煎得剛剛好。即使不沾砂糖,都很夠味。 鼠殼粿我每次來都必點的小吃。滿滿的內餡令每一口都充滿了美味的香氣和滿足的口感!! 😍清心丸綠豆爽以豐富的綠豆為主要成分,入口清爽,帶來一種涼爽的感覺。每一口都充滿了綠豆的香甜味道,讓人感到愉悅舒爽。
晚上去了灣仔的正潮樓吃晚餐。 ☺

餐廳長這樣 ☺

menu長這樣 😋

脆皮九肚魚

豆醬焗嫩雞

香煎粟米烙配砂糖
粟米份量超多!!

粟米烙的外層煎得剛剛好。即使不沾砂糖,都很夠味。

鼠殼粿
我每次來都必點的小吃。
滿滿的內餡令每一口都充滿了美味的香氣和滿足的口感!! 😍

清心丸綠豆爽

2024-06-04
  • 香煎粟米烙
  • 潮汕鼠殼粿
今晚帶從外國回港探親嘅親戚到灣仔食飯,揀左一間主打傳統潮汕菜嘅中菜館【正潮樓】,之前係銅鑼灣分店食過很有水準,所以今晚一定要帶長輩去試試滷水鵝肉 $138鵝肉入口即化,肉質鮮嫩柔軟,滷汁既濃郁又唔會過咸,底下嘅豆腐則吸收左鵝香同滷水汁嘅精華腩肉炆涼瓜 $138呢道家常潮州菜係坊間比較少見,涼瓜炆得軟淋而不失涼瓜自身嘅甘香,墊底嘅腩肉入口即化,兩者味道平衡,既不油膩也不過於苦澀,碟中嘅湯汁味道清爽,好開胃潮州炒香飯 $128好有驚喜😍米飯粒粒分明,有鑊氣,味道唔會太濃味,與臘腸同蝦仁配合得相得益彰,加上蛋漿包裹住每粒飯,令人食唔停口汕頭煎蠔烙 $128每一塊蠔餅外皮金黃酥脆,大大粒蠔肉鮮美多汁,咬下去帶少少獨特嘅煙韌,加少少魚露令鮮甜味突出

滷水鵝肉 $138

腩肉炆涼瓜 $138

潮州炒香飯 $128

汕頭煎蠔烙 $128

5天前 0 浏览
間唔中就會想打冷😬😬「正潮樓」係一間正宗又精緻嘅潮州菜餐廳👍🏻👍🏻👍🏻.粉絲蒸扇貝(4隻)🐚扇貝鮮甜滑嫩😋😋😋加上蒜蓉🧄🧄🧄蔥花同粉絲🍜簡單美味💯💯.潮州粿肉🥢外皮酥脆😆內裡軟腍😌😌用腐皮包住豬肉🐖🐖蔥花等💚再沾上蜜糖食🍯🍯好滋味🤤.方魚炒芥蘭🥬🥬爽脆芥蘭加上金黃色嘅方魚炒香🐟🐟🔥🔥令整道菜有提鮮效果😊😊.茗茶(2位)🫖🍵
茗茶(2位)🫖🍵
  • 方魚炒芥蘭
6天前 0 浏览
正潮樓的菜式正宗,之前吃過覺得很不錯,跟朋友想吃潮菜,就決定好了晚餐要去吃。晚上座無虛席,建議訂位減少排隊時間。🌊 蒜蓉蒸元貝 $58/隻鮮甜的元貝的與蒜蓉的味道完美融合,味道鮮美,底下的粉絲吸收了上層精華更是美味。💚 煎韭菜粿 (4顆) 外皮煎至金黃酥脆,韭菜餡料鮮香四溢,讓人忍不住一口接一口,與朋友很喜歡!😍😍🐄 沙茶牛肉炒粿條 $148份量十足的主菜,牛肉鮮嫩,加上沙茶醬的獨特香氣令炒粿條更有風味,味道濃郁,加入了芥蘭增加口感,很滿足!🤤🤤🐟 方魚炒芥蘭 $128鮮香的方魚令清爽的芥蘭多了一番風味,味道很好👍🏻茶位$12/位

🌊 蒜蓉蒸元貝 $58/隻

💚 煎韭菜粿 (4顆)

🐄 沙茶牛肉炒粿條 $148

🐟 方魚炒芥蘭 $128
鮮香的方魚令清爽的芥蘭多了一番風味,味道很好👍🏻

茶位$12/位
2024-11-12 0 浏览
「正潮樓」主打更係潮州菜,裝潢典雅。潮州縱使係中菜館,入到店吾難發現有外籍人士係度食野。今次叫左:✨️《蝦棗拼蟹棗》蝦棗蟹棗各4件,件件大小差吾多。把蝦蓉和蟹蓉打成波形,外面炸到脆,咬落很彈牙。✨️《潮式豆腐焗嫩雞》很多醬料以為會很鹹,有豆腐中和左味道,食落一d都吾鹹,但雞件係好入味。大大㷛切件,幾有特式。✨️ 《 黃金焗海蝦》海蝦炸至金黃酥脆,幾乾身,不太油腻,但非常惹味,一口接一口食過不停。📍灣仔

今次叫左:

✨️《蝦棗拼蟹棗》
蝦棗蟹棗各4件,件件大小差吾多。
把蝦蓉和蟹蓉打成波形,外面炸到脆,咬落很彈牙。

✨️《潮式豆腐焗嫩雞》

✨️ 《 黃金焗海蝦》

📍灣仔

2024-11-12 0 浏览
呢間餐廳位於灣仔環境好高級又好靚既潮州中菜館,入面有多款小炒,潮州小食,海鮮等等,套餐都有,傾計好坐既地方,我地叫左一碟沙茶牛肉炒河粉,牛肉好有咬口又唔韌,沙茶味濃郁河粉炒至少少濕潤既質感加埋芥蘭一齊炒好惹味,另外叫左一碟鵝肉肉質嫩滑份量又多,抵食,下面仲有滷水豆腐好軟熟,滷水汁入味白果芋泥必食推介芋泥蓉好入味軟綿綿既口感,芋泥好香滑,芋頭味香滑。#香港 #香港旅行 #香港美食 #香港探店 #香港中菜館 #正潮樓 #灣仔 #潮州菜

朋友愛食潮州菜推薦嚟到正潮樓大贊佢傳統又夠正宗頭一次串門餐廳環境寬大舒適店員都幾friendly 會主動推介菜色亦會給予意見份量上可以如何安排餐牌上有鹵水、潮州家常菜、魚飯同粿品等之外亦有鮑參翅肚、玉枕白菜同富貴石榴蟹等功夫菜價值亦十分相宜,名貴與親民都有,豐儉由人先講鹵水個人認為餐應嘅鹵水唔會太咸調味幾平衡試咗鹵水豆腐、鵝肝、鵝䙌同鹵蛋全部都鹵得入味當中要一贊個粉肝半份份量十足,味道冇預期嘅油膩感反而幾清爽!店員推介魚飯揀咗凍馬友入口魚香濃郁豬質結實魚肉上仲有一層透明薄薄嘅脂肪凍另外好鐘意個燉豬肚湯老火湯嘅勁架大大塊老菜脯好清甜豆醬雞同個蝦棗拼蟹棗亦唔錯至於魚露浸花甲個人認為好味又可以打下卡賣相好靚仔~~整體而言菜餚與價位都到位值得再嚟
朋友愛食潮州菜
推薦嚟到正潮樓
大贊佢傳統又夠正宗

頭一次串門
餐廳環境寬大舒適
店員都幾friendly 會主動推介菜色
亦會給予意見份量上可以如何安排

餐牌上有鹵水、潮州家常菜、魚飯同粿品等之外
亦有鮑參翅肚、玉枕白菜同富貴石榴蟹等功夫菜
價值亦十分相宜,名貴與親民都有,豐儉由人

先講鹵水
個人認為餐應嘅鹵水唔會太咸
調味幾平衡
試咗鹵水豆腐、鵝肝、鵝䙌同鹵蛋
全部都鹵得入味
當中要一贊個粉肝
半份份量十足,味道冇預期嘅油膩感
反而幾清爽!

賣相好靚仔~~
整體而言菜餚與價位都到位
值得再嚟
2024-11-06 0 浏览
今日收工OT決定食個潮州嘢,經過咗咁多次第一次試😝原來夜晚都幾旺,都坐得闊落~潮州菜裏面有兩樣嘢我就最鍾意食😍滷水鵝片和滷水牛展是不可錯過的經典佳品😎睇吓有咩食啦~滷水鵝片$168🦆鵝片的色澤誘人,深褐色的表皮透出光澤,鵝肉切得厚薄適中,搭配特製的滷水醬汁,或者可以甜酸汁,散發著濃郁的香氣!肉質鮮嫩而不油膩,咬下去時,肉質彈牙,又有豐富的肉汁交,唔該二就一啖一啖食晒😹🤤滷水的味道恰到好處,有香料的層次感,又不會掩蓋鵝肉本身的鮮美,搭配香菜,正😋五香牛展$168🐮牛展則是另一番風味~經過長時間的滷製,牛展吸飽了滷水的精華,味道濃郁但又唔會過於鹹,好適合配飯食,一啖肉一啖飯,滋味更加豐富。牛展的獨特風味,加上滷水的香料,讓每一口都充滿驚喜🤤豆醬焗嫩雞$198第一次試呢個菜式🤩嫩雞的外表金黃,散發著誘人的香氣。豆醬的香味好重~嫩雞肉質的鮮嫩與豆醬的濃郁完美結合。雞肉內裡保持了多汁的口感,讓人感受到肉質的彈性。豆醬的鹹香味道為雞肉增添了一層豐富的風味,幾特別~勝粕春菜煲$128🌱又係另一個第一次食嘅菜式😝這道菜的主要食材是新鮮的舂菜,搭配朥粕(即豬肉醬),當菜煲端上桌時,香氣撲鼻!舂菜的鮮甜與
今日收工OT決定食個潮州嘢,經過咗咁多次第一次試😝

原來夜晚都幾旺,都坐得闊落~

睇吓有咩食啦~
滷水鵝片$168🦆

五香牛展$168🐮

豆醬焗嫩雞$198

勝粕春菜煲$128🌱
又係另一個第一次食嘅菜式😝
這道菜的主要食材是新鮮的舂菜,搭配朥粕(即豬肉醬),當菜煲端上桌時,香氣撲鼻!舂菜的鮮甜與朥粕的少許鹹香好夾,加上菜材的鮮味被充分釋放,湯汁濃郁卻不油膩,係味道會較為豐富既菜,好適合冬天暖胃食~

呢間嘅菜式真係比較高質,而且價錢同平時潮州嘢都係咁上下,份量落重料,唔怪得咁多回頭客🤭會encore的~
2024-11-05 244 浏览
好耐無食潮州野啦!但除咗食物要好食之外,工作咁辛苦,食飯坐都要坐得舒服!銅鑼灣嘅「正潮樓」就岩晒啦~ 佢係灣仔「正潮樓」嘅分店,主打正宗潮汕美食,由經驗豐富嘅名廚掌舵,供應多款特色手工菜。餐廳設有獨立房間,裝潢風格古色古香,設有多幅中式風景畫,光線柔和,服務周到~ **菜芥 每位 $12 ($36)及加一服務費有潮州功夫茶~ 小食有有花生、脆瓜~**《 鵝三寶/鵝掌,鵝翼,鵝肝 $298 》嚟到必食打冷!完全都好入味,仲有豆腐~鵝三寶當中特別係鵝肝好軟嫩香滑,大推!《 汕頭煎蠔烙 $128 》平時我唔中意食蠔烙,因為一般都粉多、油膩又太脆口、而且蠔好細粒。但!正潮樓嘅平時我唔中意食蠔烙,因為一般都粉多、油膩又太脆口、而且好正! 啲蠔好大隻,好有好多隻蠔!又唔油膩但有微脆口感,加少少魚露已經好正! 《 糖醋煎伊麵 $128 》煎得火喉好好,薄食香脆,完全不油膩~配埋砂糖同埋醋,真係好提味!而且覺得用伊麵底特別好食。《 豬油炒蕃薯笛 $128 》蕃薯笛極嫩,而且用豬油真係特別香! 份量好足,又坐得舒服,性價比高!

菜芥 每位 $12 ($36)及加一服務費
有潮州功夫茶~ 小食有有花生、脆瓜~

《 鵝三寶/鵝掌,鵝翼,鵝肝 $298 》

《 汕頭煎蠔烙 $128 》

《 糖醋煎伊麵 $128 》

《 豬油炒蕃薯笛 $128 》
蕃薯笛極嫩,而且用豬油真係特別香!

份量好足,又坐得舒服,性價比高!
2024-10-29
  • 滷水鵝片
  • 魚露浸花甲
2024-11-04 277 浏览
自問中菜當中最愛潮洲菜心水餐廳寥寥可數親民得嚟又就腳嘅無慮即決正潮樓對粉肝同埋護國菜記憶最深亦足夠證明餐廳門前寫住「傳統潮味」此言非虛每次嚟都會心理掙扎想𧣈鎖新菜色但又想追尋舊滋味每來都自然地order 個粉肝鵝肝甘香粉嫩入口即溶肥腴但完全唔油膩另外墊底嘅滷水豆腐亦不容小覷超級無敵入味另外滷水仲有鵝片一樣滷得入味沾蘸酸汁異常開胃冷盤仲有魚露浸花甲亦係必試魚露鹹鮮,好啱佐酒另一個推薦菜係蝦棗蟹棗(厨房炸功唔錯,基本上蠔烙、麵烙等都值得試)仲有魚飯、豆醬雞同燉湯都唔錯特別係個燉湯飲得出係真材實料!
自問中菜當中最愛潮洲菜

沾蘸酸汁異常開胃

冷盤仲有魚露浸花甲亦係必試
魚露鹹鮮,好啱佐酒

另一個推薦菜係蝦棗蟹棗
(厨房炸功唔錯,基本上蠔烙、麵烙等都值得試)
仲有魚飯、豆醬雞同燉湯都唔錯
特別係個燉湯
飲得出係真材實料!

2024-11-03 221 浏览
今日嚟到灣仔謝斐道嘅正潮樓🥳🥳入到去已經好多台客,我就知道冇嚟錯啦✌🏻😆要咗一位商務套餐,入面包咗鹵水鴨肉拼豆腐,一盅菜膽燉翅湯,一碟油菜同一個白飯,一個豆醬焗嫩雞,仲叫左一份食潮州菜必叫嘅肉碎蠔仔粥😋😋😋有鹵水鴨肉同豆腐好入味,又唔會太鹹,好好送飯✌🏻豆醬焗雞,上到嚟嘅時候熱辣辣,勁香口勁惹味,夾埋個蠔仔粥嚟食一流😋😋😋我就最鍾意嗰肉碎蠔仔粥,個粥底好鮮呀個味,加埋個好多蠔仔肉碎芫茜柴魚乾,我一個人都食曬成碗呀,仲想encore 添呀😆😆😆壓軸嘅係菜膽燉魚翅湯,好多呀魚翅,個雞湯底好濃,黃芽白索曬啲鮮味,又煮得咁冧超好食😆😆
今日嚟到灣仔謝斐道嘅正潮樓🥳🥳

入到去已經好多台客,我就知道冇嚟錯啦✌🏻😆
肉碎蠔仔粥😋😋😋
有鹵水鴨肉同豆腐好入味,又唔會太鹹,好好送飯✌🏻

2024-11-01 161 浏览
呢間潮州菜館,係以前公司附近,但就一直冇食過😂,而家調走咗,偏偏又特登走返嚟食,有時人就係咁....。店舖裝潢充滿中國氣息但又帶點時尚感,設有廂房、多人大圓枱及四人梳化卡座位🥰。地方闊落,座位舒適,環境乾淨,燈光明亮,服務細心,令用餐感覺更加良好😍。鹵水鵝片 $168 +鵝蛋 +$28無骨鵝片食落啖啖肉,鵝肉味道鮮香,肉質柔軟腍滑😋,連接邊位帶油脂的皮層,油香味四溢🥰。碟底仲有滑捋捋的鹵豆腐及鹵得非常入味的鵝蛋,蛋味香濃,相當好食🤤。蝦棗拼蟹棗 $168兩款棗都炸得非常酥香,蝦棗🦐爽滑鮮香,加上爽脆的沙葛及香滑的肉碎,令味道更香,口感更加豐富😍。蟹棗🦀充滿的蟹肉,鮮香味甜,直接食已經好好味,再加點潮州桔油,甜甜哋又解膩,又係令一番滋味😋。沙茶牛肉炒粿條 $148牛肉質感十分軟滑,沙茶醬汁十分香郁,味道微甜帶辣🌶,有陣陣的蝦乾香味,拌勻滑溜的粿條一齊,增添香口惹味😋。咁好食,早知以前嚟食多幾次啦😂。

鹵水鵝片 $168 +鵝蛋 +$28

蝦棗拼蟹棗 $168

沙茶牛肉炒粿條 $148

咁好食,早知以前嚟食多幾次啦😂。

2024-10-21
2024-10-11 511 浏览
間中就會想打冷,比起大排檔式嘅街坊舖,更加鍾意去坐得舒服又精緻嘅餐廳,呢間係好好嘅選擇。滷水鵝片浸得好滑,幼嫩到仲滑過食雞肉,水潤有肉汁,連埋少少皮食好甘香。油泡南澳鮮魷非常新鮮、爽口彈牙,火候控制得岩岩好,鮮魷僅僅熟依然嫩滑。 好鐘意用左大量蔥蒜爆炒,好香口,調味唔會太重,食到鮮魷嘅清甜。沙茶牛肉炒粿條完全推倒乾炒牛河喺我心目中嘅地位,首先菜肉同粿條嘅比例近乎一比一好足料,牛肉靚、沙茶香、芥蘭爽甜,粿條更加鑊氣十足,每一條都極香口,醬汁唔會太咸,難得地我少食澱粉都食到幾碗,食唔停口,大推。

2024-10-10 443 浏览
老公是潮州人,對潮州傳統菜式特別喜好。今晚我們去了灣仔一間環境寬敞,陳設古色古香,用餐氛圍舒適的傳統潮州菜館晚膳。🦢滷水鵝片:滷水鵝片是潮州菜必吃菜式,師傅細心將鵝肉去骨切片,吃時啖啖肉。滷水汁完全渗入鵝肉,鵝肉細嫰入味。🦪🍳汕頭煎蠔烙:蠔烙是另一潮州菜必點之選,大大隻的蠔仔鮮味十足,師傅將蛋與薯粉煎到外脆內軟,果然是餐牌內推介之選。🥬豬油炒蕃薯苗:一道簡單炒蕃薯苗絕對可以看出師傅功架,蕃薯苗是非常吸油的菜,在我們少油少鹽的要求下,師傅仍能炒出又嫩又不會太油的感覺。🥠水晶白桃粿:平常潮州粿通常是包裹韭菜或者糯米,這白桃粿卻有別於常。外表晶瑩剔透的粉果皮,包裹著豐富的餡料,有紅豆蓉、綠豆蓉、芋蓉、蓮子、蘑菇,味道咸中帶甜,非常特別。🥣富果甜芋泥:一道傳統又繁複的潮式甜品,口感綿密軟滑,味道微甜適中,為整頓晚餐劃上精彩句號。正潮樓灣仔謝斐道117-119號富通大廈地下2號舖

正潮樓
灣仔謝斐道117-119號富通大廈地下2號舖