呢排两个小朋友系屋企,日日都要同佢地安排早餐,真系考起妈咪。见呢排个个都话要买古早味蛋糕~ 好!一于买大大个古早味蛋糕返屋企食。去开黄埔,醒起住系附近既好朋友推介新开的阿里山古早味蛋糕。未行到去舖头,已经远远飘来新鲜热辣出炉既蛋糕香味,好吸引。原来阿里山古早味蛋糕有好多款口味,轮流出炉,睇下你咁好彩同边个口味有缘啦~~我地买到朱古力,芝士肉松同日本柚子蜂蜜。朱古力真系好中意好中意呢个朱古力味,你系想像唔到佢既巧克力系几浓郁,见到朱古力舖满蛋糕,原来一切开仲惊喜,裹面有D朱古力流出黎。不过朱古力又唔算太甜,岩晒爱食朱古力又怕甜既我芝士肉松芝士就岩晒两个公主。中间有一层厚厚既芝士,上面又系舖满Parmesan芝士碎同肉松,芝士焗完带点香脆,而蛋糕内裹好软熟绵绵,食落去蛋香味中带点咸香味,呢个配搭的确好吸引。柚子蜂蜜味中意食有口感既千万不要错过柚子蜂蜜味。因为蛋糕入面会食到来自日本进口嘅柚子丝。柚子清甜, 再加上淡淡台湾龙眼蜜的甜香,我家太婆愈食愈开胃,食左大大件。『阿里山古早味蛋糕』俾我既感觉系,绝不吝啬!点解咁讲??其实咁岩见到老闾,佢邀请家姐系店舖前的白板画下画,所以我企左系睇师傅整蛋

我地买到朱古力,芝士肉松同日本柚子蜂蜜。

朱古力

芝士肉松

柚子蜂蜜味

『阿里山古早味蛋糕』俾我既感觉系,绝不吝啬!点解咁讲??
其实咁岩见到老闾,佢邀请家姐系店舖前的白板画下画,
所以我企左系睇师傅整蛋糕睇左一个几钟!无错,真系咁耐…望到蛋糕师傅一手拎大把朱古力,芝士等等材料放入蛋糕,仲要拎左几次。够胆讲绝对足料。

古早味蛋糕大大件都唔怕,放落雪柜可以保存3日,雪完拎返出黎食一样好味,下次去又再买几只味返屋企试吓先
外卖自取