2016-06-09
海鲜网上烧既体验要追溯到几年前我做孝顺女同爸爸在东京既经历,仲记得果时岩岩出黎做野无耐,一心只身带爸爸去东京玩,个餐矶丸水产系最贵既,今次黎到尖沙咀既焱丸水产,我觉得特别有感觉。话时话,下个月又同家人去日本旅行,真期待!无论门面到内在环境都好日本feel架,有大大小小既和风挂布,感觉好有活力,充满元气咁!一行入铺头,你就会闻到阵阵既蟹烧香气,座位空间感都足够,每桌放上烧炉!海葡萄细细粒既特殊口感海葡萄配个醋酱油食用,系冲绳名物。一粒粒绿色,犹如珍贵小玉石,在嘴里爆开并散发出大海既芳香,特别既前菜呢!刺身三盛有油甘鱼、三文鱼、带子最爱都系三文鱼,超厚切,肥美滑溜下喉咙去海草白饭鱼子煎蛋简单既一道小食,好似屋企煮咁,但入面卷著绿色一点点既海草同白饭香,份外香蛋卷很厚,食落滑同感觉丰富焱丸号寿司一食桌就问左句「咩黎架?」原来系朋友点既招牌寿司,都真系几夸张,d料多到满泻似沙律咁!因为朋友超爱吞拿鱼,所以个吞拿鱼蓉完全满足佢需要,鲜,咁多料盖住,但块紫菜仍脆,真了不起,特别喜爱个堆三文鱼子与其余既吞拿鱼同蟹肉成对比既口感。蟹味噌甲罗烧呢道系必叫吧,但邪恶注意,因为胆固醇真系超高,但who ca
细细粒既特殊口感海葡萄配个醋酱油食用,系冲绳名物。一粒粒绿色,犹如珍贵小玉石,在嘴里爆开并散发出大海既芳香,特别既前菜呢! 刺身三盛
有油甘鱼、三文鱼、带子
最爱都系三文鱼,超厚切,肥美滑溜下喉咙去 海草白饭鱼子煎蛋
蛋卷很厚,食落滑同感觉丰富 焱丸号 寿司
一食桌就问左句「咩黎架?」原来系朋友点既招牌寿司,都真系几夸张,d料多到满泻似沙律咁!因为朋友超爱吞拿鱼,所以个吞拿鱼蓉完全满足佢需要,鲜,咁多料盖住,但块紫菜仍脆,真了不起,特别喜爱个堆三文鱼子与其余既吞拿鱼同蟹肉成对比既口感。 蟹味噌甲罗烧
呢道系必叫吧,但邪恶注意,因为胆固醇真系超高,但who cares,食左先算,加上我上星期行左山lol
蟹噌甲罗烧即系用个蟹壳装番住d松叶蟹肉、蟹膏、蟹子、蛋一齐烧,真系好够「蟹」,真心佩服谂呢样食物既人,因为真系精华之味! 唔想睇个instruction点烧无所谓,因为有热心店员帮你烧,包保岩包正确啦。睇住佢烧,闻住阵阵香味,真系口水流! 用左鹌鹑蛋浆捞蟹膏入口特别软滑,蟹肉又够晒鲜甜,超正超吸引,大大爱 松叶蟹膏帆立壳烧
海胆帆立贝烧
哗!真系好钟意咁样超多材料mix and match 蟹膏个个浓味好多,但海胆个只都好清甜
d菇呀、秋葵吸晒d甜味同清酒香,我仲拎左几啖汁去捞北海道海鲜炒饭食! 饥烧鱿鱼
鱿鱼大大只,烧时加d甜烧汁,食落爽口弹牙,新鲜象征! 梅干highball
味道有d似咸柠咁,好特别,只系多左微微whisky味道,我觉得易入口呢!
不过无饮管无匙更,因为其实有d想食埋个梅肉! 同朋友食完呢餐大海的味道配日本的感觉,我很期待我7月既鹿儿岛之旅!!