2020-03-09
虽然天气开始转热, 但冇损打边炉既心, 今晚相约友人到荃湾食台式火锅放题, 自肺炎疫症后大多火锅店生意大跌, 但这家牛大人似乎没有这情况, 当晚还是全场爆满, 可见人气很旺呢!餐厅内有少量卡位, 大台都以活动式隔板分隔, 环境、座位都很阔落。设有自助酱料区, 混酱款式多又整洁饮品方面有热饮, 还有个大雪柜, 除左罐装汽水, 还有餐厅自家制樽装茶品。丸类同埋蔬菜类 分类放于盒中, 够哂卫生我地都是食牛既爱好者, 所以就拣左价钱最贵既【极上和牛餐】HK$288/位而汤底就拣左台湾凤梨鸡锅, 有半只鸡, 凤梨味唔太突出, 但汤底味道极之清甜, 而且不是味精汤, 食完成餐边炉, 返到屋企都唔会狂饮水果种。入座送每位两粒和牛牛肉丸, 对比任食既牛丸更多汁弹牙 饮品方面, 我地极之欣赏餐厅自家制既茶品, 每款茶都有淡淡茶香, 而且是无糖, 健康又清新LIKE & SHARE 餐厅 社交平台PAGE, 仲送一杯黑糖珍珠鲜奶, 鲜奶香滑, 甜甜地烟韧既珍珠, 正!另外, 有几款餐厅即冲特饮, 可以自选甜度同冰量大部分火锅配料都以scan QR code落单, 款式多多, 尤其牛既种类肉类均为薄切,
设有自助酱料区, 混酱款式多又整洁
丸类同埋蔬菜类 分类放于盒中, 够哂卫生
入座送每位两粒和牛牛肉丸, 对比任食既牛丸更多汁弹牙
另外, 有几款餐厅即冲特饮, 可以自选甜度同冰量
肉类均为薄切, 色泽解嫩, 稍为烚几秒就食得,
牛胸爽系荃湾分店独家供应, 熟后口感一流, 滑而爽口
除左牛, 还有猪肉, 同样很嫩
海鲜方面, 有海虾、脆肉鲩鱼片、蚬
海虾质地弹牙, 可惜没有鲜虾味; 脆肉鲩鱼片有鲜鱼味, 鱼皮位很爽; 蚬很有惊喜, 很大只又肥美, 最重要系无沙。
手打滑款式多, 但我地只拣了花枝滑同埋墨鱼滑, 花枝滑中还加入了花枝粒, 增加口感层次
系香港很少机会可以食到既台湾水莲, 口感就像幼身菠菜茎一样爽脆
除左火锅配料, 更可以浅尝少量台式小食, 一口盐酥鸡、台湾香肠
Last order后, 每位更可自选一种口味既movenpick雪糕
Order 食物上台速度快, 食物款式多, bookmark一定会再来帮衬~