翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2020-09-26 131 浏览
限聚令放宽之下朋友急不及待揾我出嚟食饭聚一聚!佢知我哋一家都钟意食蟹专登揾咗一间有蟹食嘅舖头,宜家仲做紧优惠真系几抵食!四个人我哋拣咗两款嘅蟹「黑胡椒蟹、黄金流沙蟹」,除咗蟹之外,仲有好多款嘅小菜都做紧半价优惠,我哋都拣咗几款小菜试试「黄金豆腐、粥油沈鳝球、话梅凉瓜同豉油王生煎五花腩」,见网上都多食家推介这几款打卡菜式「黄金流沙虾球、食神炒饭」我地都叫左试试。但这几款小菜就没有任何优惠嫁!哗哗哗😱到底四个人食唔食得晒呀!先黎黑胡椒蟹,洋葱同蟹一齐炒,洋葱同蟹都入晒胡椒味再黎黄金流沙蟹,相比之下就差少少啦。黄金流沙原来系干身嘅,干身又点叫流沙表面嘅黄金根本入唔到蟹肉,有点分开嘅感觉!黄金豆腐非一般椒盐豆腐,表面炸得好香脆,唔会油琳琳,入面嘅豆腐做好嫩滑!粥油沈鳝球,粥底用左姜丝、白萝卜丝煮,应该用这粥沈熟鳝球,有6-7旧鳝球,旧旧都啖啖肉,仲要系无骨㖞豉油王生煎五花腩我本人就不太喜欢,肉有点肥,佢煎得唔够香,同肉质有点嚡。话梅凉瓜又一惊喜小食,浸出来嘅苦瓜唔再苦,甜甜酸酸,几开胃,好味黄金流沙虾球,好多人推介,但我就觉得炸酱有点油,但虾系爽口新鲜食神炒饭再黎惊喜,外表同味道都值得一赞,饭
限聚令放宽之下朋友急不及待揾我出嚟食饭聚一聚!

哗哗哗😱到底四个人食唔食得晒呀!
先黎黑胡椒蟹,洋葱同蟹一齐炒,洋葱同蟹都入晒胡椒味
黑胡椒蟹

表面嘅黄金根本入唔到蟹肉,有点分开嘅感觉!
黄金流沙蟹

黄金豆腐哗

粥油沈鳝球

豉油王生煎五花腩

话梅凉瓜

黄金流沙虾球

食神炒饭再黎惊喜,外表同味道都值得一赞,饭有菜粒,虾粒,蟹子,每口饭食落都脆卜卜,唔知系因为蟹子,唔知仲有咩食材令佢有这口感!
食神炒饭

清蒸蛏子我就因为太饱没有食了
但蛏子睇落都好大只,妈妈话好爽身,再一次大赞
清蒸粉丝蛏子

今餐食左好多新款菜式,大满足

黑胡椒蟹
黄金豆腐哗