2016-07-24 807 浏览
今日早上跟朋友去了书展,书展后大家都十分饿,朋友提出不如到德国餐厅食返餐有风味既德国菜来怀念一下想当年一齐到德国既快乐时光就是这样,我们便第一次来了这间餐厅食了个lunch餐厅德国风味十足,四处都会看到德国既国旗,仲有个位可以望到调酒 调饮品既地方,真的好似置身于德国当地既餐厅一样餐厅既座位,色彩布置都会令你仿如在德国当中,而且近窗的更有一道由红砖砌成既红墙 十分特别当我们接过menu后 就二话不说order了很多食物 因为我们都真的太饿了 在书展行了数小时 而且大家都没吃早餐我点的苹果汁 有外国既味道 不会太甜 味道岩岩好咖啡好香 远远都闻到香味 而且好滑朋友的匈牙利热炖牛肉汤汤品热辣辣 超浓牛肉味 而且入面仲有十分多既牛肉粒 蔬菜 超足料我点的薯仔汤入面又系超多料 有好多creamy既薯仔蓉,仲有好多薯仔粒,全部都好林,好溶既口感 滋味无穷我都是第一次饮咁好饮既薯仔汤超多料 每一口都有满满既薯仔仲有不得不提那片包 我相信是五壳包挂 脆脆的 口感烟韧 已经入面睇到有唔同既果实定咩香料 好香 配以汤一同食用 真是perfect西班牙白鳀鱼配亚支竹野菜沙律第一次见白鳀鱼这个名字 所以基于
就是这样,我们便第一次来了这间餐厅食了个lunch

apple juice
classic german potato soup
我点的薯仔汤
我都是第一次饮咁好饮既薯仔汤
超多料 每一口都有满满既薯仔
white anchovies with artichoke and mixed lettuce
西班牙白鳀鱼配亚支竹野菜沙律
第一次见白鳀鱼这个名字 所以基于贪新鲜所以点来试试
整个沙律都比较酸的 十分开胃 白鳀鱼感觉都似食沙甸鱼咁上下 但腌得好入口 酸酸的 真的超醒胃
除了鱼外,仲配有好多新鲜爽口蔬菜 酸酸的 完全乎合一道开胃前菜既要求
roast german pork belly with french fries
我们都期待得很既烧德国猪腩仔配薯条

真是超吸引了

很多片层次分明既猪腩仔片 仲有即叫即炸既脆薯条
猪腩仔片卖相好靓,油份不算太多,味道很浓的猪味,外皮好脆,肉质软绵绵 啖啖肉,连层肥膏都超好食 好绵 入口即溶 超浓香猪味

但当食到觉得腻时 可以配以烧汁,又会有另一种层次,因为烧汁完全地带出猪肉既香

我有时仲会配以酸菜进食,可以令成件猪又好似变左一种新既口味,因为配上了酸菜 会中和一点猪既腻同肉味,酸酸地 会更开胃 惹味

所以一款既猪腩仔 我已经可以有3种唔同既食法 不知不觉间 成份肉都已被我们ko了

除左猪之外,不得不提炸薯条,由于是即炸既关系吧,真是超脆,外脆内肉又多 超香薯味。。而且上面已撒了一些盐 吃起来味道已经好够 所以我都没有再点茄汁了
猪腩仔卖相
层次分明
risotto with asparagus and wild porcini cream saus
露笋牛肝菌忌廉汁意大利饭

饭的size都算颇大,其实我们都已开始有点饱了,但一食呢个意大利饭 又是停不了口 一啖一啖咁食下去

个汁调味调得好好,味道岩岩好,忌廉汁好重 好creamy,饭身不会一pat pat, 有点点咬口的..呢个饭可以中和一下刚刚食肉既腻感
hazelnut creme brulee & japanese black seasame cheesecake
虽然我们已经好饱 但我们都是爱order一些甜品来为呢餐划上一个完美既句号
我们点了榛子cream brulee同芝麻chessecake

先讲一下芝麻chessecake...卖相好靓 有点云石既花纹
味道很重芝麻味,而且口感不会太黏,不会有种令人好腻 好张住个口既口感,相对地清新一点 我们都几钟意

而cream brulee..上层又有一层脆脆既焦糖 好得意地一敲就发出好清脆既
cream brulee充满浓浓蛋味 好creamy 好正 而且每啖都配上了脆脆既焦糖 口感又脆又creamy..几得意呀 仲好好食tim

整次用餐真是仿如回到德国食正宗既德国菜
不论环境,食物都好正宗
食物都十分满意 十分地道 高质素 而且食物份量又多 食了一个又饱肚又令人回味既一餐
2016-07-23
cappucinno