2022-10-03
约左朋友放工聚一聚, 食寿司当然系佢拣地方. 最后book左系铜锣湾既新开鮨店 – Homakase 平日晚上都full booking, 已经对呢餐有D期待! 晚市有3款menu提供,我地拣左$1380 – 木 既set. 包括左前菜 x3款, 温泉蛋, 刺身 x5款, 寿司x5款,料理,卷物,汤同甜品. 都几丰富! 性价比亦唔错前菜分别系北海道玉米, 蕃茄仔同Parma Ham. 佢既玉米比起平时食既甜好多! Parma Ham 带有淡淡既咸香味,唔会太浓.温泉蛋就咁放入口, 蛋味香浓, 就算就咁食都唔会觉得好腻五款刺身分别系北海道粒背, 左口鱼, 秋刀鱼, 石垣背同金目鲷北海道粒贝 – 第一道刺身味道偏清淡, 口感同昆布好夹,都咁爽口左口鱼x秋刀 – 左口鱼刺身好钟意! 可以加埋上面既紫苏花一齐食,上面仲有D paper, 入口好有层次, 仲可以沾埋佢既酸醋一齐食碟既另一面有两件秋刀, 属于时令食材,入口肥美石垣贝 – 比起粒背,更钟意清爽既石垣贝, 入口更加弹牙金目鲷 – 非常厚,入口仲keep住鱼既嫩滑,有惊喜!食完刺身就到天妇罗料理, 佢系一款目光鱼.最钟意天妇罗既外脆内嫩
温泉蛋就咁放入口, 蛋味香浓, 就算就咁食都唔会觉得好腻
左口鱼x秋刀 – 左口鱼 刺身好钟意! 可以加埋上面既紫苏花一齐食,上面仲有D paper, 入口好有层次, 仲可以沾埋佢既酸醋一齐食
碟既另一面有两件秋刀, 属于时令食材,入口肥美
石垣贝 – 比起粒背,更钟意清爽既石垣贝, 入口更加弹牙
金目鲷 – 非常厚,入口仲keep住鱼既嫩滑,有惊喜!
食完 刺身就到天妇罗料理, 佢系一款目光鱼.最钟意天妇罗既外脆内嫩,重点系鱼肉keep到咁滑!
深海池鱼 寿司 – 鱼香味重 入口新鲜, 好钟意
大拖罗寿司 – 估唔到第二件寿司就系大拖罗, 睇落油花重, 有入口即化既感觉!
紫海胆寿司 – 选用左宫城县既紫海胆, 比起一般马粪海胆甜好多 朋友都好满意
左口鱼边寿司 – 油脂香好出, 上面加左樱花虾同芝麻,不过个人觉得唔加樱花虾应该仲正
黑睦鱼寿司 – 烧香左味道更浓,五款寿司都无失望之余仲好满意
最后仲有拖罗溶卷, 豆腐鱼汤同宇治抹茶奶冻做结尾, 呢餐性价比高, 好食亦饱肚!