2024-04-22 1851 浏览
本身唔系食开素,但喺朋友推荐下就嚟食下依间素食cafe。小店晚市时段人流满满,冇订位见有d人要等好耐。菜品比较简单,但全部都图文并茂。跟餐嘢食可以拣配一杯热嘅玄米茶唔使加钱,玄米茶好香,感觉都几高质。黑松露炸虾带子意大利饭 ($128)素食嚟讲做得几出色。带子系啲菇菌类,整到连个口感、味道都好似食紧真嘅一样,尤其系个煎嘅带子皮,带点咸香又有少少脆,好有惊喜。炸虾都好好食,个脆皮应该系腐皮整,外脆内软。见隔离枱有拎d芝士粉,我哋又贪得意拎一份,原来系d nuts碎,倒落意大利饭又几夹。自家制茼蒿青酱意大利粉 ($88)个意粉感觉系走健康路线,唔系好咸。可以落啲柠檬汁调味。配料以菇菌同茼蒿为主。黄姜焗福花配自家制乳酪 ($58)见个名几特别就叫咗,福花其实系椰菜花,但感觉偏咸。自家制乳酪唔系好够。佢仲落咗少少蓝莓,个组合几特别。最出色嘅可以话系个甜品日本南高梅柚子青提慕丝蛋糕 ($68)第一次食纯素蛋糕,佢少咗cream嘅肥腻感,食落清新自然冇冇乜负担。青提同埋蛋糕入边嘅柚子都好清甜,非常好食。糖渍柠檬伯爵茶杏仁挞 ($58)成个甜品好balance,因为有糖渍同埋柠檬,食落感觉酸酸甜甜,

菜品比较简单,但全部都图文并茂。

黑松露炸虾带子意大利饭 ($128)

炸虾都好好食,个脆皮应该系腐皮整,外脆内软。

自家制茼蒿青酱意大利粉 ($88)

黄姜焗福花配自家制乳酪 ($58)

最出色嘅可以话系个甜品

日本南高梅柚子青提慕丝蛋糕 ($68)

糖渍柠檬伯爵茶杏仁挞 ($58)
成个甜品好balance,因为有糖渍同埋柠檬,食落感觉酸酸甜甜,伯爵茶味道好出。

甜品太好食,下次嚟要再食吓唔同款式。