2023-04-07 1231 浏览
今日放工又同男朋友去大角咀揾野食,平时食得多cafe同西餐,有时都想食下啲中菜,今晚晚饭我地就决定食上海野。〈酸辣汤(细)〉男朋友本身唔钟意食太辣都觉得呢个汤酸辣度适中,几易入口,酸酸地非常开胃。细size既酸辣汤其实份量一啲都唔少,两个人share就啱啱好。〈三鲜炒年糕〉炒年糕烟烟韧韧啱晒我,菜都几新鲜,酱汁味道调得啱啱好,惹味得黎唔会过咸,而且都炒得几有获气,呢个小菜值得一试。〈脆皮素鹅〉金黄色既外表望落都几吸引,外面炸得微微脆,咬落去腐皮烟韧有咬口。入面馅料有冬菇丝同甘笋丝等等,都几足料,点埋喼汁一齐食就perfect。〈小笼包〉黎到上海餐厅又点可以唔叫小笼包!呢到既小笼包皮够薄身同滑,口感烟韧,唔系好粉果只。小笼包入面灌满汤汁,唔会怕一夹起就漏晒出黎,肉馅咬落去肉质弹牙,几有水准。见到佢地menu到既甜品都几吸引,本身仲想试埋甜品,但可惜两个人食唔到太多野,唯有下次再黎试!

〈酸辣汤(细)〉

〈三鲜炒年糕〉