2023-07-22 83 浏览
好耐冇试新餐厅,今次同啲老友嚟尝韩脉嘅韩国美食。个日落嚟烟雾弥漫,正值秋高气爽,个心情都系暖暖嘅,加上肚饿得紧,真系好挂住食韩国菜。就咁我地一行人来到尖沙咀嘅韩脉,希望可以饱足味蕾!韩脉嘅环境真系几舒适,灯光柔和,摆设简约,令人感觉好放松。首先上嚟嘅系酱油蟹,我啱啱闻到蟹嘅香气,就忍唔住流咗口水。一打开蟹壳,新鲜嘅蟹肉就呈现喺我面前,真系太诱人啦!佢哋嘅酱汁微辣微甜,完美咁融合咗蟹嘅鲜甜,令人叹为观止。啲蟹肉鲜嫩弹牙,啖啖都系惊喜!之后嚟嘅系牛胸肉大酱汤,闻到汤底嘅香气,我已经觉得舌头有啲麻麻嘅。汤底用嘅是传统韩式酱汁,有淡淡嘅辣味同埋丰富嘅牛肉味,啲牛胸肉煮得烂烂嫩嫩,啖啖都系汤嘅精华。呢碗汤暖暖嘅,食落好有家的感觉,令我谂起同家人喺一齐煮饭食嘢嘅情景, 啲味道真系令我回味无穷。

2023-07-10