2020-11-05
大閘蟹餐 平但唔靚正 食完返嚟仲要肚痛。尖沙咀區 喺the one同埋北京道1號兩個地點取捨,最後揀咗the one話個海景好似近啲。訂位時問有冇得訂窗口邊 佢話冇,到左有枱就會畀我哋。原本book咗七點半 最後六點半就到 冇畀海景臺我哋 眼見到有三張吉枱 但帶位話唔坐得 熟客訂咗 佢話人哋晚晚嚟食喎所以留枱畀人。 身為香港人 雖然明白呢啲咁嘅階級文化 但打開門口做生意 就唔好話畀我聽冇得訂! 嗰個知客 大大聲 知佢唔代表冇禮貌 但啲態度都係黑人憎 😡 費事同佢嘈影響心情。坐低後 換咗隻仲有蟹殼嘅碟之後叫咗大閘蟹餐 放眼望去張張枱都係食大閘蟹餐 以為唔會太差。 點知落單後五分鐘 成個餐有六樣嘢 就即刻嚟咗三樣 連埋第一隻大閘蟹 仲有蟹粉小籠包 同埋一個湯 飲完個湯 蟹同小籠包已經唔熱 食埋個蟹 小籠包涼住冷氣直頭係凍嘅。 放低時都問佢咁講做乜嘢蟹都未食就嚟其他 冇反應。佢哋啲態度理得你 做咗就算數。第一隻蟹叫做正常唔算唔多糕,但係唔知點解啲腳、鉗已經甩鬼曬,第二隻蟹嚟到仲差 直頭係冇糕 朋友話仲有啲怪味。兩隻蟹唔係靚仲唔似太新鮮。之後碟菜,烚菜加兩嚿豆腐咁上下,冇味,個薑湯圓叫做最好,
第一隻蟹叫做正常唔算唔多糕,但係唔知點解啲腳、鉗已經甩鬼曬,第二隻蟹嚟到仲差 直頭係冇糕 朋友話仲有啲怪味。兩隻蟹唔係靚仲唔似太新鮮。之後碟菜,烚菜加兩嚿豆腐咁上下,冇味,個薑湯圓叫做最好,三粒湯圓有芝麻有花生 但係個薑湯都係冇乜薑味。
最後嗌咗佢哋出名嘅壽包 大大個食完超飽。唯有一位侍應 招呼態度好 面圓圓大大聲精神爽利令到全部唔好嘅感覺加少少分。其他是應有氣冇新唔願做咁嘅款, 做得平都要畀返啲質素人 冇質素就唔該唔好收咁平 中伏! 返到屋企肚痾 都唔知關唔關啲蟹事或只係食得太飽。今時今日咁嘅經濟 仲唔做好啲珍惜自己份工 真係香港冇得救 🤦♂️。
因為香港外出食大閘蟹地方唔多,所以想提醒大家 幾百蚊去唔去食自己決定,我就寧願幾百蚊食其他嘢 好過嘥時間!