2018-07-13
今次嚟到湾仔一间由大阪过嚟香港开分店嘅正宗拉面店,神虎面商店,呢度嘅拉面全部都系用虎字去命名,不过一睇个名其实都大致区分到系咩拉面嚟。我地今次拣左海老虎拉面🍜同埋神虎拉面🍜,海老虎拉面系香港店限定嘅,得香港呢度有得食,自然要试下喇;另外神虎拉面就系呢度嘅招牌拉面,当然都好值得一试。日文海老即系虾,海老虎拉面🍜其实就系汤底加入左鲜虾味噌,味道好浓好鲜,想食鲜甜味道嘅话可以拣呢个汤底。至于神虎拉面🍜就系呢度嘅招牌拉面,点解可以成为招牌呢?系因为佢嘅汤底系特浓嘅豚骨汤,饮落非常美味,此外佢嘅叉烧并唔系普通叉烧,而系西班牙猪嘅豚肩肉同豚腩肉嚟,所以食落系非常幼滑,入口即溶嘅感觉,再配埋一颗流心蛋,不愧系呢度嘅招牌拉面。呢度除咗拉面系自家制,就连小食都系自家制嘅。佢地嘅饺子系每日新鲜整,皮薄馅靓,煎得香脆可口,真系流哂口水。仲有炸鸡块同样出色,炸得金黄香脆,令人食指大动。食完拉面最后饮返支桃味梳打汽水🍑,享受左完美嘅一餐。
食完拉面最后饮返支桃味梳打汽水🍑,享受左完美嘅一餐。