2023-12-22 3968 浏览
首先在门口,大家都好似好排斥要搭枱饮茶,但是其实,真正旧式的茶楼饮茶,好像经常都是搭枱的,只不过可能大家近年去那些新式连锁酒楼餐厅,全部都不会搭枱吧。妻子见到隔离的煎年糕,又热又香,忍不住也要叫一碟,即煎甚热,软林林带甜,可口。早前我见到麦米粥,够热烫,份量够多,粒粒份量都唔少,本身唔系我最钟爱的甜品,不过细个见亲友会整,自己在家不会弄,再回味一下也无妨,但姜味太浓。马拉糕,都大大件,够松,热食还是不错。蛋散,不太热,不觉新鲜炸,轻回气,幸好有点糖浆可点,否则较干。其他野好似菜苗饺,都非常热,出晒烟,内里料足,外面够韧佢又真系唔差嘅,即叫即蒸,样样都非常之热烫,好像汉堡酒家一般,你越系以为旧式传统或者老字号嘅酒家可能会侍老卖老,侍住自己老字号就求其整啲嘢出嚟,但其实两间都系诚意可嘉,煮出嚟嘅东西,蒸出嚟嘅点心都够晒热

首先在门口,大家都好似好排斥要搭枱饮茶
妻子见到隔离的
。早前我见到
马拉糕,都大大件,够松,热食还是不错。
其他野好似
菜苗饺,都非常热,出晒烟,内里料足,外面够韧

下午茶