最近留意咗一位新晋导演嘅作品,所以专登过咗嚟铜锣湾睇<但愿人长久>,好睇🫶🏻 之后同朋友边行维园边讨论套戏😆 不知不觉就嚟到天后清风街,俾一间餐厅<酒屋一杯喜(IPPAIKI SAKAYA)>吸引到,职员话稍后有Live Band😍😍 而且餐厅环境又靓,突然想饮杯啤酒,所以二话不说就入咗去喇😆餐厅有半露天区,我就拣咗室内仲要对正将会有嘅Live Band嘅位置😎 估唔到日式餐厅都有Live Band,餐厅仲有个投射萤幕播日本嘅音乐 MV,好好feel🫶🏻 🍻首先叫咗两杯三得利啤酒,原来除咗黑啤白啤之外,仲可以两沟,真系长知识😅🌟蟹肉蟹子菠菜塔卖相好靓,菠菜爽脆,蟹肉都食到鲜味,做前菜真系唔错👍🌟沙甸鱼干之前食铁板烧食过鳕鱼干,反而呢只沙甸鱼干第一次试,有惊喜,味道好好🥰🌟金目鲷刺身厚切金目鲷口感有几好㖞,上面轻轻火炙过,鱼油香出晒嚟🫶🏻🌟脑天刺身每条吞拿鱼得两块脑天, 鱼味特别浓,软滑又冇筋,其中一边都有火炙过,超级正😍🫶🏻草烧鲭鱼食完两个刺身发觉呢度啲鱼真系唔错,但系最正竟然系呢个🤩🤩 食食下嘢已经突然闻到烧稻草嘅香味,原来就系处理紧呢个草烧鲭鱼🤩 如果大家又去过高知食过稻草炙烤鲣鱼

🌟蟹肉蟹子菠菜塔
卖相好靓,菠菜爽脆,蟹肉都食到鲜味,做前菜真系唔错👍

🌟沙甸鱼干

🌟金目鲷刺身
厚切金目鲷口感有几好㖞,上面轻轻火炙过,鱼油香出晒嚟🫶🏻

🌟脑天刺身

🫶🏻草烧鲭鱼
食完两个刺身发觉呢度啲鱼真系唔错,但系最正竟然系呢个🤩🤩 食食下嘢已经突然闻到烧稻草嘅香味,原来就系处理紧呢个草烧鲭鱼🤩 如果大家又去过高知食过稻草炙烤鲣鱼,我话你听呢个仲正😃😃 上菜𠮶时喺你面前释放烧稻草香味,鱼肉仲系保持新鲜嫩滑,但系鱼皮烧得好薄好脆,满分之作🫶🏻

🌟铁板山贼鱿鱼仔
鱿鱼仔新鲜,配合少少野菜同埋超级惹味嘅黑椒汁,一流🥰

🌟烧羊腿肉
呢个又系劲正,羊𠮶啲油脂烧得好香, 真心唔错👍

🌟广岛豪野菜锅
野菜锅个汤好浓,蚝配咗佢𠮶只酸汁,鲜味出晒嚟😍

🌟叉烧拉面(盐)
够晒热嘅拉面,叉烧好食,盐汤底配幼面唔错👍

🎼🎹🎤Live band出场啦😃 气氛好好,一队有三个人,全部都系唱得之人😎 第一首歌竟然就系今日睇𠮶套戏嘅英文名<Fly me to the moon>🤩🤩 令我回味返套戏,真系有意思😆

<酒屋一杯喜(IPPAIKI SAKAYA)> 职员态度好好,嘢食又正,仲竟然有Live Band,成个体验都好好👍 真系非常之推介佢𠮶个草烧青鱼,刺身同烧物都一绝,非常值得大家嚟过一个充满音乐又开心愉快嘅晚上,真心推介🫶🏻

2024-04-17
  • 烟熏鲭鱼禾草烧