2024-08-17
2083 浏览
位于天后一栋商厦16楼,准时19:00去到,坐定定等睇师傅omakase梁师傅好nice好健谈,手势有质素,食材样样都新鲜好味,调味同处理整体我觉得冇乜点炒车,所以有信心介绍比朋友而唔会被话伏舍利用到两款米混合,质感明显弹牙,味道适中;三粒米清酒配刺身寿司一流,Oishiiiiii拣咗Omakase「蛍狩」包括厨师发办刺身8款、和食2品、寿司7贯、汤、甜品2款合共20品!——顺次序——🥢蕃茄 (加岩盐)🥢有明海海蜇 (柚子酸汁)🍣岩手県石垣贝 (识跳舞)🥢池鱼 (加葱花柚子酸汁)🍣北寄贝🍣富山県白虾 (昆布渍)🍣花咲蟹肉加蟹膏 (正!)🦪兵库県梦追星(今年拎咗日本「全国牡蛎第一大奖赛」中夺取第二届大奖」,少海水味,爽弹,细只但饱满)🍣赤身 (用酱油腌20分钟,再配山药+海胆)🥢大蚬汤(唔洗额外调味,暖一暖胃)🥢牡丹虾 (沟虾油+虾膏+兰王蛋,搅匀后捞饭食香喷喷👍🏻)🐂鹿儿岛A5和牛 (用火枪灸烧迫出油香,伴海胆,顶层洒淡雪塩,加米纸一齐食平冲油腻感,出乎意料地好食,呢个配搭要特别Highlight🤤)🐟叶苏叶包吞拿鱼面珠登 (炸皮薄,咬落去爆汁)🍣灸烧喜之次寿司 (火灸后油香多到呢😍)
拣咗Omakase「蛍狩」
——顺次序——
🥢蕃茄 (加岩盐)
🥢有明海海蜇 (柚子酸汁)
🍣岩手県石垣贝 (识跳舞)
🥢池鱼 (加葱花柚子酸汁)
🍣北寄贝
🍣富山県白虾 (昆布渍)
🍣花咲蟹肉加蟹膏 (正!)
🍣赤身 (用酱油腌20分钟,再配山药+海胆)
🥢大蚬汤(唔洗额外调味,暖一暖胃)
🥢牡丹虾 (沟虾油+虾膏+兰王蛋,搅匀后捞饭食香喷喷👍🏻)
🐟叶苏叶包吞拿鱼面珠登 (炸皮薄,咬落去爆汁)
🍣灸烧喜之次寿司 (火灸后油香多到呢😍)
🍣大拖罗寿司 (厚身,少少实净唔会净系食到油)
🍣脑天寿司(细滑,鱼味极浓)
🍣蒽拖罗三文鱼子饭
🥢鱼汤 (将烧咗嘅鱼头鱼骨加蔬菜一齐煲,醒神)
🍮蛋布丁 (用日本蛋+湖北蛋制作,蛋味好香软绵)
🍑大糖岭水蜜桃(甜度13度,香甜多汁)