2023-06-05
Alchemy ORIGIN (鲗鱼涌)评分:🌝🌝🌝🌝🌗新落成既太古坊二期开左间新餐厅,装修好有心思,台凳都好有特色,整间店都充满住木纹,因为咖啡色同好多wave形状,感觉好似系大峡谷/流沙入面一样。食物方面性价比高,猪颈肉汉堡令人难以忘怀。✅✅✅杂菌猪颈肉汉堡包配芥末籽酱 ($125): 一上菜比个size吓亲😂 好大个!猪颈肉竟然系一大块完整咁夹系入面,比平时猪颈肉厚身,油脂分布完美,食落有口感颇弹牙得黎好嫩,入面系淡淡粉红色。味道好有猪肉香,浓郁度适中,仲有微微焦香。杂菌份量好多,而且味道突出,增加层次。有唔少芥末酱,好开胃惹味,刺激程度刚好。番茄juicy,生菜新鲜,但生洋葱食唔到咁多太刺激了。反而面包无烘过包皮只有一点涂了牛油,质感都唔够松软。✅烟鸭胸配菠菜扁意粉 ($103): 鸭胸系切粒上,食落有口感,但个人比较钟意一块块上,味道同质感会更突出。唔系好觉有烟熏味。意粉al dente,菠菜存在感太强,再切细条啲会更好。✅青酱忌廉鸡肉长通粉 ($99): 青酱味道较淡,鸡肉肉质淋软比较干,唔系好有口感。长通粉质感很好,软硬度适中。✅乳酪青酱鸡肉意式香草包 ($85): 香
评分:🌝🌝🌝🌝🌗
✅乳酪青酱鸡肉意式香草包 ($85): 香草包有好香橄榄油同迷迭香味,质感好有弹性多气孔。有好多件好多件鸡肉,但肉质比较淋软干身。
✅炸鱼卷饼配希腊乳酪酱 ($118): 有两个份量好大既tortilla!炸鱼新鲜炸起热辣辣,肉质ok。入面包住好多好多菜,有少少苦。车厘茄增添fresh感觉。酱汁味道唔够突出有啲可惜。
✅香煎虎虾配辣番茄汁意粉 ($121): 酱汁真系颇辣呢!系番茄肉香草黑椒调味下真系几惹味。意粉弹牙。虎虾正常。
✅热朱古力 (+$11): 拉花好靓啊。口感顺滑,奶既比例高啲,唔会太厚身,适合配餐一齐饮。朱古力味好香,唔会过甜。
✅牛奶抹茶 (+$19): 点左走甜,依然无苦涩味,质感颇滑。卖相好有艺术感,抹茶部分有挂杯感觉。杯垫系水松垫,同台凳颜色好夹。
环境🖼️:圆台入面有一个山势地形既模型,原来系哥伦比亚晒豆场既模型,好有特色。其他台凳大多数系木纹台。餐具系黑色反光物料,好有型。
服务🧍🏻:接触过既服务员都非常nice and friendly。可能系因为刚开业仲有野要fine tune,有两次上左人地既菜比我地。
📍Alchemy ORIGIN (鲗鱼涌)
鲗鱼涌英皇道979号太古坊太古坊二座地下A号舖