朋友多次推介 我今日终于的起心肝去试 位于太子的一间中式怀旧老店 《兰苑饎馆》😙听个名都觉得佢有返甘上下历史而店内装修 主要木色为主 独具怀旧风格😏 朋友极力推荐《开心果糊》🧐 不嬲唔太喜爱中式糖水嘅我 多番考虑后决定鼓起勇气试一试🤣虽然平时我都几钟意食开心果味雪糕 可能我见识太少 《开心果糊》我听都未听过😬心里很害怕中伏啊🤐 喺我犹豫之制 见到有几位客人嚟买外卖 都系买《开心果糊》《开心果糕》🤗 再加上望到店内有唔同访问嘅剪报图片 令我信心大增🥳 所以立刻点咗《开心果糊》《开心果糕》 最后还加点一碗贵馆声称选用健营猪 无激素的《 新鲜肉片面》😋。开心果糊 (HK$36 )我拣咗热食嘅开心果糊 拎到埋嚟已经闻到好香开心果味 颜色绿到令人有点却步😅 但口感顺滑 质地比较杰身 但绝对唔会好似机器磨出嚟嘅糊甘有沉淀物 🤤甜度恰当 吾系死甜 味道香浓 包你食完返寻味🥳超正👍。开心果糕(HK$ 19)开心果糕声称不含香料味精  味道不及开心果糊浓郁 比较淡口😅但质地非常有动感😏揾个匙羹笃下佢 佢会动L动L甘跳舞😬。新鲜肉片面(HK$48 )新鲜健营猪肉片 质地嫩滑 肉质鲜味🤓新鲜猪肉片 味道果然
朋友多次推介 我今日终于的起心肝去试
喺我犹豫之制 见到有几位客人嚟买外卖
都系买《开心果糊》《开心果糕》🤗
再加上望到店内有唔同访问嘅剪报图片 令我信心大增🥳
所以立刻点咗《开心果糊》《开心果糕》

开心果糊 (HK$36 )
我拣咗热食嘅开心果糊 拎到埋嚟已经闻到好香开心果味
颜色绿到令人有点却步😅 但口感顺滑 质地比较杰身
但绝对唔会好似机器磨出嚟嘅糊甘有沉淀物 🤤
甜度恰当 吾系死甜 味道香浓 包你食完返寻味🥳超正👍

开心果糕(HK$ 19)
但质地非常有动感😏揾个匙羹笃下佢 佢会动L动L甘跳舞😬

新鲜肉片面(HK$48 )
新鲜健营猪肉片 质地嫩滑 肉质鲜味🤓
新鲜猪肉片 味道果然系唔同啲🤤
配埋姜丝一齐食 味道更佳😙
我拣左幼面 面质爽口弹牙
最为大赞嘅系个汤底 饮得出冇落味精 咸道适中 好有煮家汤嘅感觉😌

整体而言 《兰苑饎馆》挑选食材一啲都吾马虎 制作用心😍
价钱公道合理 绝对值得推荐👍