2021-02-18 637 浏览
钟意扫街既你随左葵广,你一定有听过太安楼,今次介绍既系太安楼我最钟意既一间小食。每次去帮衬都系同一个姐姐开铺,佢话有好多人系网上知道佢地间铺特登黎帮衬,讲紧既唔系香港人而系其他黎香港旅游既人,最多人系台湾人,仲有其他咩国家既人都有。老细系早年西湾河码头摆车仔档卖肠粉同糯米饭,之后搬到太安楼卖鱼蛋,最初无店名,系第三代蔡先生接手之后先改名做鱼蛋佬,呢家已经有40-50年历史。呢度主打就系香港人最地道既小食鱼蛋,配上佢既秘制酱汁,随左鱼蛋佢既牛丸、牛柏叶都系好好食,都系配同一种酱汁。-1️⃣ 鱼蛋 💰6 (👅: 8.5/10)我系几年前帮衬都系6蚊串,到呢家都系6蚊无加过价,呢家系香港要揾6蚊串既鱼蛋已经好难,仲要系好食既就可能得呢间。秘制沙嗲酱汁,食落系好似沙嗲同咖哩之间,辣度系小小辣,唔食得辣既人可能会有小小吃力,出边食到既汁多数系死辣,一系唔辣 ,我觉得呢个完全系恰到好处,除左辣味仲有小小甜味,食落似系花生带出黎既甜味,会有小小炸蒜粒,非常惹味。老板娘话系秘制所以无讲个汁系用咩材料,净系话系沙嗲汁加十几种材料。鱼蛋唔系陈皮个种,口感弹牙爽口,一D都唔粉,有鱼味,食落个酱汁入味,大细适中,

1️⃣ 鱼蛋 💰6 (👅: 8.5/10)
鱼蛋

鱼蛋唔系陈皮个种,口感弹牙爽口,一D都唔粉,有鱼味,食落个酱汁入味,大细适中,可以一啖一粒,唔系发胀变到好大个种。
2️⃣⃣ 牛丸 💰9 (👅: 9/10)
牛丸

牛丸虽然得三粒,但佢系我食过小食店既牛丸大细最大,口细一啲都唔可以一啖食哂。食完肯定系我食过最好食既牛丸,因为佢非常爽口弹牙,而且唔知点解三串小食,牛丸个串特别吸汁,所以食落都特别辣。
3️⃣ 牛柏叶 💰10 (👅: 8.5/10)
牛柏叶口感超级爽,以前食过咁爽既系朗屏个夜市,之后系街边就无再食返,呢串几爽度有得同朗屏比。
牛柏叶依旧索酱入味,可以食得出无酱个牛柏叶本身无味,个酱令佢变成一个美食,而且好大串,有特别剪开左三旧方便一口食。
🌟除左鱼蛋、牛栢叶、牛丸,仲有鱿鱼、肠仔、斋,斋都系老板娘推介,人气之选。帮衬过就会发现一件事,就系佢地既竹签尖个边系比人手罗个边,老板娘话咁样一黎尖个边唔会吉到人个口,二黎个胶袋唔会比尖个边吉穿,真系好细心。
👅味道: 8.5/10
🍴环境: 6.5/10
💰消费: 25 (服务费: NA)
2021-02-05
鱼蛋