2016-06-05 2309 浏览
大热天时,唔想成日食雪糕增肥,另一个选择就系Yogurt 啦,其实小妹十分中意,因为真系好味道,而且又健康d (应该系 )寻晚系铜锣湾,因为六四加上宵夜时段,周围都系人,想同朋友食甜品倾下计,一search open rice 睇到希慎入面有一间Yogurt,朋友都齐齐举脚赞成 (大家都唔想肥 自欺欺人?! )去希慎其实唔难去,但入到商场再上五楼,就有点九曲十三湾 (可能系小妹方向感太差吧 )。终于到左铺头,铺面细细,但感觉都光猛。仲有好靓既display 柜,就咁睇都觉得好好食。同朋友三心两意完,最终拣到两款口味。落单到拎到其实好快。开头以为无堂食位,但原来铺头隔离有只门,推出去有五张枱左右,一个露台仔。唔知你地有冇去过希慎既『空中花园』smile yogurt 个露台就高花园一层,所以观景都差不多。虽然系闹市中间,但眼界都算暸阔,对面既楼有高有矮,有天台有涂鸦,花园有个水池仔,会听到水声,环境来讲其实唔错架。讲返食物先:Smile Coffee 可能小妹觉得 yogurt 味应该系清清地?! (利申其实日日饮咖啡) 小妹觉得咖啡呢个味道同yogurt 好唔夹,好似食紧两样野咁 上面
)。
同朋友三心两意完,最终拣到两款口味。
唔知你地有冇去过希慎既『空中花园』

讲返食物先:
Smile Coffee
Smile Coffee

上面个d系类似咖啡饼干粒既野,味道同口感都唔太夹,底下有层咖啡啫喱,净系层啫喱都ok 既,但夹埋落yogurt 就唔知食紧咩
I love Green Tea
I love Green Tea

小妹本身都爱绿茶制品,所以都谂住呢杯会好少少。事实系好少少既,味道清少少,感觉上夹d。不过上面既粒粒系绿茶麻糬同绿茶朱古力,个朱古力唔太好味,夹落yogurt 到,又系好似分开来食咁
最有趣系最底层,系芒果层,芒果配搭绿茶,真系好奇怪
(可能每个人口味唔同啦,但朋友同小妹一样感觉)
睇返餐牌,其实除左原本配搭好既味道,我地可以净买个base 再加中意既topping。其实系呢两款配搭既味道怪怪地,本身个yogurt base 味道系好味的
所以都觉得可能直接自己配搭更好。
最后同朋友坐到11:30,待应表示要收工啦。因为系商场入面,所以如果系夜猫或者谂住倾通宵既朋友,呢到就可能唔岩你lu
Banana Split
后记:后来先记得原来曾经系九龙城分店食过 Banana Split。呢个味道好味好多
够fresh,朱古力酱夹落去都好好食
2016-06-04
宵夜