2017-01-19 1390 浏览
今日同屋企人出完去西贡郊游之后,出返市区,个天已经开始黑,喺返屋企之前,谂住喺市中心食个晚饭,先至返屋企。我哋转左入呢一条食街,见到有好多间餐厅,又突然间好想食海南鸡饭,行到去街嘅差唔多尽头嘅位置,见到呢间以海南鸡作为招牌嘅餐厅,满心期望地试一试佢有几好食。餐厅内嘅枱数量唔多,大概有五至六张枱左右,当晚,店内嘅位置全部坐满,系店外亦都开咗几张枱,招呼多出嚟嘅客人。店员大概有三个左右,似系家庭式嘅店,但要同时应付大约20个客人,个人觉得安排有啲差,因为佢哋完全无派飞比等位嘅客人,我哋叫完嘢食,亦都冇一张单俾我哋,完全冇记认,叫咗嘢食之后,等咗大概10几20分钟先至有一碟饭到。睇返嘢食先,我哋太颈渴,所以未影就饮咗半碗汤,呢个系南瓜汤,有啲惊喜嘅,因为南瓜肉都几多,好足料下,味道亦都几清甜!黎到海南鸡专门店,当然要试一试个海南鸡啦!相信叫得海南鸡专门店,味道同质素都唔会差得去边,但正正就系抱住呢个期望,第一眼睇佢个卖相,就觉得普通到不得了,本人都食过好几间海南鸡饭,呢间算系最差。调味亦都麻麻地,突出唔到鸡嘅鲜味。真系唔好意思,味道差得我一定要比劣评,我哋冇加$10转脾,可能因为咁,有大约三

南瓜汤
海南鸡配油饭
调味
调味亦都麻麻地,突出唔到鸡嘅鲜味。真系唔好意思,味道差得我一定要比劣评,我哋冇加$10转脾,可能因为咁,有大约三分之二嘅鸡,都系鸡胸,鞋到不得了,最大问题系,唔知点解会去埋啲鸡皮
鸡油饭系整得唔错,但冇左最重要嘅海南鸡去配,饭整得再好食都系冇用!

成餐饭比较好食嘅反而系呢个,香煎手剁咸鱼蓉肉饼饭,佢外皮煎得几香脆,外皮既感觉好似将啲咸鱼铺喺面咁样,几特别!
香煎手剁咸鱼蓉肉饼饭
食咗半碟左右,开始颈渴,因为越食越咸,所以两个人食会啱啱好。

其中一个跟餐叫咗嘢饮,叫咗冻华田,谂住咁普通嘅嘢一定无死啦,点知一饮落去,味道极淡,好似沟左好多水咁样,失望!
冻华田
钟意食海南鸡既你,相信仲有好多间其他嘅可以好好选择,而且坐得仲舒服好多。
2017-01-01
南瓜汤