2016-09-04
街坊黎街坊小店食小菜,鱼煲!餐厅入面唔系好大,一半卡位,一半圆枱。多数啲人黎食都坐两三个钟既感觉。好多系一班人倾计食鸡煲打边炉,几旺场!职员都好多,所以上菜同收拾都快。煎墨鱼滑呢个墨鱼滑好爽口!应该系舖头自己手打既,食到一粒粒既脆脆地既墨鱼。切开一片片甘放,几大片下,厚身,材料应该用唔少!外皮炸到脆脆,上枱个热热地既。明显同普通既墨鱼片好唔同,点埋个酸辣酱,好好味!!什菌炒牛劲脊呢碟系我觉得黎到必食!!上枱时已经文到好香,好似食大排档既感觉!好有镬气!什菌有茶树菇、鸡脾菇、鲜冬菇等,仲有西芹同洋葱。全部炒得好干身,好似煎香左甘,好惹味!主角牛颈脊好林,第一次食呢个部位,好香口,好有牛味,汁炒得好混,每一件都好入味,正正正!酸菜桂花鱼锅劲多酸菜,多到食唔晒。条鱼已经切好一片片放系面,未完全熟,要滚多阵先食得。鱼肉应该预先用豆粉yip左,好滑,鲜甜,肉好多。个汤底酸酸地,又有鱼既味道,食完鱼饮埋个汤,正,饱晒!!整体上好满意,份量多又惹味!仲会再黎!下次想试下个鸡煲!多啲人黎可以叫多啲!不过以我经验,唔想无位就最好订座啦!
煎墨鱼滑
煎墨鱼滑