2009-06-07 7 浏览
其实今次入去食野系有d乌龙之下造成,因为朋友本来系想去试意房菜,但因为睇错左个类似招牌就入左去喇~虽然系下午茶时间,入面都系坐左三分一0既位咋~我叫左照烧豚肉炒年糕+热珍珠奶茶,朋友叫左咩咩咖哩鸡扒铁板+冻柠茶,我地发现成间餐厅都系得一个waiter+一个waitress0系门外招客,唔知厨房情况又系点呢?因为我地都等左超过15分钟先有得食,而我杯珍珠奶茶更加等左25分钟先黎添朋友个咖哩我冇食,因为我唔食辣,朋友净系话好咸,而我个炒年糕都一样系好咸,朋友笑笑口话:「可能佢地d盐唔驶钱任落」d豚肉除左好咸外仲好鞋,应该系过熟喇而d年糕就几烟韧,同埋有d椰菜食下都算营养几均衡,anyway,我今次写0既重点系我杯奇怪0既珍珠奶茶点解我会觉得奇怪呢?首先,杯奶茶上台时,waiter系俾左两包糖我,我问:「乜珍珠奶茶唔系已经够甜架咩?」waiter话:「um...我地呢度系自己落糖0既~」我就用匙更试左啖,哗~真系冇甜味wo~而且,连珍珠奶茶味都冇乜添但点解个颜色可以咁深0既?究竟系用咩茶粉冲0既呢?因为我见唔到呢度有搅奶茶0既机……同埋d珍珠黐埋一pat,我用匙更分开佢地,食左一粒,味道好奇

」d豚肉除左好咸外仲好鞋,应该系过熟喇
而d年糕就几烟韧,同埋有d椰菜食下都算营养几均衡
,anyway,我今次写0既重点系我杯奇怪0既珍珠奶茶

而且,连珍珠奶茶味都冇乜添
但点解个颜色可以咁深0既?究竟系用咩茶粉冲0既呢?因为我见唔到呢度有搅奶茶0既机……同埋d珍珠黐埋一pat,我用匙更分开佢地,食左一粒,味道好奇怪,仲有系好腍,一d都唔够烟韧,我饮左一半就放弃左,虽然其实已经唔系咁大杯,尤其比起大大杯0既冻饮黎讲就系蚀左啦

当朋友出左门口发现原来入左意日菜而唔系意房菜就忍唔住问门口个waitress点解台面张纸又印住意房菜?原来两间系同一个集团架
终于真相大白,同埋朋友对试唔试意房菜有左保留喇
照烧豚肉炒年糕