2014-09-04
黎秋田食饭我较钟意坐寿司吧,可以睇到师传既手艺,又可以见到好多 menu 上面无既时令鲜鱼呢 ﹗好多海鱼既名都未听过,宫崎石鲷、相马皮剥鱼、宫崎岛池鱼、胜浦金目鲷。最左边既鲂𫚒鱼,好似六角形咁架,记得系某套讲寿司师父既日剧见过呢,但暂时未有机会试试系咩味道。跟住既系真明圣同系撚鲷都未食过,亦从未听过啰。一小部份既铁板烧价目表,终有一日我要试 HKD1680 既 16 安士霜降神牛架 ﹗食左咁多次铁板烧后,发觉唔系款款都啱口味,都系钟意食刺生多啲。依家大多都系主要食刺生、寿司,另外再叫一两款铁板烧食。师傅送既前菜小吃,鲜淮山、酸乔头、酸萝卜、带子裙边,多谢晒,好好既开胃菜。蟹膏豆腐,用蟹膏跟黄豆做成既豆腐,清香既蟹膏味加上滑豆腐,配埋清甜青瓜同鳕鱼籽,好好味 ﹗机乎每次都会 order,推介 ﹗富士苹果鳕鱼籽沙律,富士苹果丝跟青瓜丝捞埋一齐食,清甜爽口又多汁,配上沙律酱同蟹籽好醒胃 ﹗刺生并盘松,龙虾、极上吞拿鱼腩、珍宝带子、池鱼、油甘鱼、𫠒红鱼,全部极上食材,边有得输呀 ﹗超美味啦 ﹗布置近乎艺术品般 ﹗活龙虾刺生,晶莹通透既龙虾肉,清甜无比,口感滑而弹弹的,想成条自己食晒添呀 ﹗哈哈
刺生并盘松,龙虾、极上吞拿鱼腩、珍宝带子、池鱼、油甘鱼、𫠒红鱼,全部极上食材,边有得输呀 ﹗超美味啦 ﹗布置近乎艺术品般 ﹗活龙虾刺生,晶莹通透既龙虾肉,清甜无比,口感滑而弹弹的,想成条自己食晒添呀 ﹗哈哈 ﹗极上吞拿鱼腩,就系依只粉红色喇 ﹗鱼油最丰富、最肥美既部份 ﹗甜到不得了,入口即溶唔洗赵,极香极滑,顶级质数 ﹗珍宝带子,好少话唔好食 ﹗天然既香甜味道,棉棉滑滑送入口,余香非常。池鱼刺生,虽然味道偏浅,但肉质咽韧弹牙有赵口。油甘鱼刺生,我的最爱 ﹗鱼油澎湃,鱼味浓浓的,质感又滑又棉。𫠒红鱼刺生,口感跟池鱼差不多,只系腍少少,而甜少少。成个并盘质数超水准,无得弹 ﹗
一个刺生并盘点可能满足到我呢 ﹗再黎 ﹗佐贺牛刺生、象拔蚌、活赤贝、牡丹虾,第二件艺术品同样出色,好靓啊 ﹗佐贺牛就咁食会有点淡口,但配上酸酸甜甜既秘制酱汁,牛味非常突出,脂肪香甜味美,质感软棉棉,食唔停口,正呀 ﹗原只象拔蚌刺生,切成条状口感特别爽口,湿润又黏黏的,味道超级鲜甜 ﹗原只活赤贝刺生,跟普通赤贝完全两回事,即开即食枥度新鲜,香甜滑溜而边位爽脆,梗系好食啦 ﹗特大牡丹虾真系好巨形,非常新鲜,质感爽而带黏性,鲜味无穷 ﹗虾头同样巨形,注满虾膏非常甘香呀 ﹗全部满分 ﹗
海胆寿司,哗 ﹗顶级马粪海胆满到泻呀,唔会孤孤寒寒,劲足料 ﹗好澎湃呢 ﹗成旧一啖啪入口,紫菜香脆、海胆鲜甜甘香充满整个口腔 ﹗回味再回味呀 ﹗寿司饭软硬适中又干爽,饭粒咽韧饱满,size 刚刚好 ﹗有饭香,只系略为酸左少少。
渍物萤光鱿鱼,上次食过十分鲜甜肥美又多汁,爽口弹牙,非常回味,不过今次有点失手㖞。腌得过左火,味道太浓而略咸,跟青瓜同吃还免强顶得住,可以减低一点咸味,还可以啦。颜色稍深,肉质有点塌,唔够霆,新鲜度似乎差一点点。
龙虾面豉汤,将刚才做刺生剩低既龙虾头滚个靓汤 ﹗头、钳、脚仍有少许龙虾肉非常爽甜,梗系食埋去啦 ﹗龙虾壳不硬,腍腍地,一咬就开。如果做铁板烧会将所有虾头内既膏取出做汁,但今次系做刺生,所以虾膏仍然保留著一齐煲汤,所以味道特别甘香浓郁,好正呀 ﹗面豉汤香浓带海鲜味,但要趁热饮呀,冻左会有点咸呢。
香煎牛油银鳕鱼,我食饭好钟意 1 part part 分开,有条理地慢慢叹。由头盘前菜、小食、刺生、寿司,食到最后铁板烧喇 ﹗银鳕鱼切得薄左少少,厚一点更能锁住肉汁。煎得好香口带淡淡牛油味道,肉质嫩滑又多汁,好味道,转眼食晒喇 ﹗
A5 松阪牛扒 5 成熟,一坐低已不停地考虑食唔食千七蚊块既 A5 霜降神牛架喇 ﹗食我最舍得,但最后都系拣左次一级既松阪牛七百蚊,终有一日我会黎试您既神牛架,一定 ﹗日本牛既牛味比美国同澳洲为淡一点,但质感就非常滑溜软棉棉又肥美。每次食铁板烧都感到调味太多,有点腻,下次试下要求只落盐同胡椒先。A5 松阪牛扒跟即炸蒜片同食,好香口 ﹗一边脆一边软棉,口感特别。牛扒棉滑多汁,Good ﹗
幻之真珠 ﹗食饱饱预备埋单之际,店长主厨特然推介生栗米,起初以为要比钱,原来请我地试食,当然要试啦 ﹗雪冻左,冰冰凉凉味道超甜,味道同质感都好似马蒂呀 ﹗但甜味更香更浓 ﹗我心谂系白玉超甜生栗米,询问下,师父称之为幻之真珠,menu 见到都唔知系咩啦 ﹗做甜品都可以。