2023-02-13 669 浏览
今晚去咗奥运揾朋友食饭,佢带咗我去金子半之助,话午餐时段成日好多人排队,所以好奇想试下。佢叫咗迷你天丼&稻庭乌冬餐,虽然叫迷你天丼,但配菜都有菇菌、海老、南瓜、海苔、荚碗豆、温泉蛋。我同朋友都好欣赏蔬菜嘅天妇罗,感觉冇咁邪恶又比较少食到。稻庭乌冬啱哂我朋友口味,味道清淡加埋啲配料,口感十分弹牙爽口。正准备品尝之际,侍应突然放低一个木盒。原来餐厅仲提供加配料俾食客自由加入乌冬,分别有葱花、海藻、鲣鱼花、天妇罗碎同埋温泉蛋。我就叫咗松叶蟹天丼,套餐有渍物前菜,萝卜带有少少柚子味,加上生姜辣辣地,非常开胃。除咗松叶蟹肉之外,仲有海路、小柱鱿鱼天妇罗饼、荚豌豆、海苔同埋温泉蛋。蟹肉好饱满有蟹味,虾肉质结实,口感极佳。丼加了柚子皮,味道更加独特。温泉蛋外面煎香,入面流心,食到咁上下嘅时候,可以笃爆佢捞饭食,令到白饭更加湿润之余带有浓浓嘅蛋香。我哋追加咗穴子,味道同质感都同鳗鱼好相似,用炸嘅食法更为新鲜,点埋餐厅嘅秘制酱汁一齐食味道出奇地匹配,令整道菜的味道升华。餐厅仲提供黑豆茶,根据佢哋嘅描述,有补益止汗、滋补肾脏、保肝明目、滋润肌肤、抗衰老嘅功效, 亦都非常好饮。
迷你天丼

稻庭乌冬

正准备品尝之际,侍应突然放低一个木盒。
稻庭乌冬配料

稻庭乌冬
稻庭乌冬配料
穴子
黑豆茶
  • 迷你天丼&稻庭乌冬(温)