2024-06-07
又同三位闺密周围饮饮食食,今晚继续试下泰国菜🇹🇭餐厅系女人街尾,先达对面个位入去行半条街就系了,一啲都唔难揾🙌🏻因为等另外两位闺密放工,饿到咕咕声,叫多几味食饱啲😋首先叫左碟烧牛肉沙律、炸虾饼、青柠水同龙眼冰垫下底先😂烧牛肉沙律🐂🥗沙律好清新😌烧牛肉好淋👍🏻不过比较辣,中意食辣既朋友唔可以错过🤩炸虾饼🦐好有虾味🦐🦐😋外皮好薄而且炸得刚刚好🤤等到另外两位工作狂到达,大家都非常肚饿😂我地即刻叫左泰式生虾、冬荫功海鲜汤、咖哩软壳蟹、蒜蓉包、马拉盏炒椰菜苗、泰奶沙冰同芒果沙冰😂😂😂泰式生虾🦐生虾刺身新鲜👍🏻有别于出面点既酱汁,佢地既酱系红色既,少少辣配合刺身一流,伴碟仲努有心思好靓,虾头仲炸埋俾你食🫶🏻冬荫功海鲜汤🦐🥘呢个汤真系唔算辣而且好足料,微微酸非常开胃🤤我地都好中意饮😋😋咖哩软壳蟹🦀黄咖哩,偏甜而且一啲都唔辣🤤用黎送蒜茸包一流🤤如果叫白饭直情可以捞三碗🤭😋蒜茸包🧄🥖上枱热辣辣脆卜卜🤩蒜茸同牛油够香😌外面够脆包芯够软熟🤤点埋黄咖哩简直就系只应天上有🤤一人一旧唔够😂我地仲encore多一份🤭🤭马拉盏炒椰菜苗🥬出街食饭唔少得叫碟菜🤭都系一样偏辣,不过系几惹味🤤而且唔会炒到太淋👍🏻四个女仔食七
烧牛肉沙律🐂🥗
炸虾饼🦐
好有虾味🦐🦐😋外皮好薄而且炸得刚刚好🤤
泰式生虾🦐
冬荫功海鲜汤🦐🥘
咖哩软壳蟹🦀
蒜茸包🧄🥖
马拉盏炒椰菜苗🥬
四个女仔食七咁食😂每人埋单都系差唔多二百,性价比高👍🏻我觉得味道都几似泰国地道风味,令我又好想飞去泰国🙈🙈
🤩 推荐指数:9 / 10
📍 餐厅资料:泰好记 (旺角)
旺角通菜街75-77号地舖
喜欢我的食评请Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie
#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #旺角美食 #泰好记 #泰国料理 #女人街 #咖哩软壳蟹 #世一蒜茸包 #泰奶沙冰