天外天

Above & Beyond
2017-10-26 2088 浏览
因为女朋友是个爱吃中菜之人,生日饭,我就决定带佢食间有情调又系中菜馆既餐厅。因为女朋友都系吃货之人,又光顾唔少中菜餐厅,所以开头我都谂左好耐。最后选择左「天外天」,呢间位于HOTEL ICON 28楼顶层既餐馆。我系一个多星期前已经打黎订位,要求坐窗口位,不过可能时间太短,接线生话暂时未有,可以帮我remark番,到时有会安排番。当日,我地如常准时到达餐馆,侍应带我地去到窗口位坐低,虽然呢个景望落既角度就麻麻,不过都叫酒店同埋都叫望到海哈哈起码酒店既餐馆都真系有服务先啦哈哈,有remark! 由于我唔记得影个餐单,所以接住落黎d名 我唔俾名喇哈哈头盘:有只薰蛋,隔离只匙羹上有d黑松露,原来蛋是流心蛋再加上黑松露,可能比较少食呢类中西合璧既菜,感觉几好,而且头盘,算是开胃口。因为本人唔食青瓜所以就不评论了。叉烧两件,厚厚地,蜜汁做得几好,唔会太浓抢走晒猪肉味,脂肪比例偏瘦,但系肉质好淋再加上肉汁,呢旧叉烧几好。乳猪皮两件,呢个系女朋友另外加单既。好脆口,不过价钱系90几蚊4块(一人两块),值唔值就见仁见智喇哈哈😄So far 头盘每样野都几不错。 8/10呢个个名好靓但唔记得左哈哈呢个系

起码酒店既餐馆都真系有服务先啦哈哈,有remark!

由于我唔记得影个餐单,所以接住落黎d名 我唔俾名喇哈哈

头盘:
因为本人唔食青瓜所以就不评论了。

So far 头盘每样野都几不错。 8/10

呢个个名好靓但唔记得左哈哈

呢个系一个炸虾并沙侓,都叫有心思地炸,上面一条条既薯仔丝应该系,咬落去虾,好juicy,点埋个沙侓酱就减番小小肥腻,清新小小。味道其实几好,只是太单一做法,如果可以再多些少创意就更好了。 7/10

XO酱唔知炒鱼柳
炒得几好,鱼都好好味,不过好细份,几啖食晒。7.5/10

莲藕拼黑椒唔知咩牛

个牛同个汁好夹,热辣辣咁食几好,仲好juicy添

7.5/10

鱼汤乌冬
个鱼汤好甜,而且加入葱花,冬菇粒,令个乌冬唔会太单调,而且口味颇夹。个人觉得呢个系最无惊喜下,反而印象比较深刻。
8/10

最后甜品系芒果同热情果味既配搭甜品
食完咁多野,整番个清新甜品,成个set dinner so far 一道接一道都谂过晒,几好呢样野又。
7.5/10

另外两个人再开左枝白酒黎饮,成餐2500。合理价钱。

其实食呢次饭发生左个小插曲,我地本身系点900几个餐,但佢落错order,变左600几,我地都系食到主菜见唔系鲍鱼先知。不过呢个餐都好好食,两个人都觉得食物质素好,服务态度都好好,主动每道菜都同你略略介绍下。
2017-10-08
庆祝纪念